Kíváncsi mi történik kedden a VIDOR Fesztiválon! Eláruljuk!

Mit csináljunk, ha egerek vagyunk és a közelben az éhes róka ólálkodik? Hallotta már, hogy a Tihanyi Bencés Apátság zeneigazgatója hogyan játszik az orgonán? Tudta, hogy kedden itt lesz Besenyő Pista bácsi a kamarában? Ady Endre meg vacsorára hívja a barátait a Bencs Villába? Volna kedve blues-t hallgatni a Kossuth téren? Kíváncsi milyen lehet a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar vonósainak hangversenye a Szindbádban? Hallotta már, hogy szól a Mítosz? Jól jönne egy falrengető vígjáték? Ugye eljön a Paro Graszt koncertjére? Szívesen hallgatna zenét a multikulti világából? Ha egyetlen kérdésre is igen a válasz, akkor mutatjuk, a VIDOR mai programját!    

Cilike a hiszékeny egérke (Tekergő Bábszínház)

Cilike a kisegér éppen szállást keres magának, mert az előzőt kihízta. Talál is egy megfelelő odút, pont Brekegi Barnabás a béka mellett, akivel összebarátkozik. Eközben Sima Sámuel, az éhes róka is a közelben ólálkodik…

Szereplők: Cilike - a kisegér, Brekegi Barnabás - a béka, Nyuszipostás - a nyúl, Sima Sámuel - a róka

Az előadás időpontja: 2024. augusztus 27. (kedd) 16.00 VIDOR KERT, SUNSHINE FM KISSZÍNPAD

Orgonakoncert

Kővári Péter orgonaművész, a Tihanyi Bencés Apátság zeneigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának mentortanára előadásában Buxtehude, Bach, Franck, Liszt, Karg-Elert, Kodály művei hangzanak el a nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom Rieger-Aquincum hangversenyorgonáján. A koncertre a belépés ingyenes.

A koncert időpontja: 2024. augusztus 27. (kedd) 16.30 Evangélikus Nagytemplom, Luther u.10

MÁR MAJDNEM AZ, DE MÉG NEM - Laár András önálló estje (abszurd est)

Besenyő Pista bácsi a kriptavalutáról és sok más eszmefuttatásáról, Edebede bácsi a Fázós lábú kisnyuszikáról, a Költő vadonatúj verseiről mesél a hallgatóságnak. Lesz zenemuzsika is.

Akik eljönnek egymással is találkozhatnak.

A VIDOR színházi versenyprogram előadásának időpontja: 2024. augusztus 27. (kedd) 17 óra, Krúdy Kamaraszínpad

„És mégis megvártalak…”

Megidézünk egy 107 évvel ezelőtti vacsorát, amelyet Ady Endre hitvese, Csinszka rendezett, ahol egyaránt vendégül látta férje barátait és ellenségeit... A Nyugat jelentős íróit-költőit Antal Balázs, Béres Tamás, Csabai László, Gerliczki András és Oláh András jeleníti meg.

Ötlet és rendezés: Karádi Zsolt

Helyszín: Bencs Villa, 2024. augusztus 27., kedd 17.00

Dirty-Lyle Brothers

2014-ben alakult a formációnk duó felállásban, tudatosan, kísérletező jelleggel. A koncepciónk működött, aztán az évek során folyamatosan csiszolódott a hangzás és a stílus. 2015-ben megjelent első demó anyagunk Dog Day Afternoon címmel. Az idén 10 éves fennállásunk alkalmából szeretnénk megjelentetni első nagylemezünket, melynek munkálatai most is folynak. Albumunkat hamarosan meg is jelentetjük, melyet hanghordozók formájában is tervezzük kiadni. Az anyag csak saját dalokat tartalmaz majd. Dalainkban megtalálhatóak lesznek a heavy blues, a stoner, a classic rock, punk, és jazz elemek is. Bodó Szabolcs - Gitár, ének , Hegedűs Péter - Dobok

A koncert időpontja: 2024. augusztus 27. (kedd) 17.30 Kossuth tér, Városháza előtt

ÉVSZÁZADOK NÉPSZERŰ DALLAMAI - A Szabolcsi Szimfonikus Zenekar vonósainak hangversenye

Az 1951. óta működő Szabolcsi Szimfonikus Zenekar Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye legjelentősebb komolyzenei hangszeres együttese. A tagságot hivatásos zenészek alkotják, akik vármegyénk és a szomszédos vármegyék zeneiskoláinak tanárai és hivatásos szimfonikus zenekarok művészei. Zenekari repertoárunk széles skálán mozog, mind a zenetörténeti korszakok, mind az előadói apparátus tekintetében, a barokk kamarazenétől kezdve, a klasszikus, romantikus, 20. sz.-i nagy szimfonikus alkotásokon át az oratorikus művekig és az igényes szórakoztató zenéig.   

A koncert időpontja: 2024. augusztus 27. (kedd) 18.00, Szindbád Szabadtéri Pódiumszínpad

Mítosz

A zenekar neve még képlékeny, ám a Vidor fesztiválra a “Mítosz" nevet találták ki. Repertoárukba olyan magyar és külföldi örökzöld rockzenéket válogattak, amik igényesek, a közönségnek ismerősek, ám nem sok zenekar tűzi műsorára. Hangzásvilágukkal és a gondosan összeválogatott zenékkel törekednek arra, hogy a fiatalabb rockzene rajongók is szívesen meghallgassanak őket. A zenekar felállása klasszikusnak mondható, ám a dob, basszusgitár, elektromos gitár mellett fontos szerepet kap a szintetizátor, a zongora, elektromos zongora és a Hammond-orgona, ezáltal a billentyűs hangszerek egy picit lágyítják az olykor keménynek tűnő hard rock hangzást! Állandó énekesük is van, aki túlnyomó részt magyar rock dalokat énekel. Van vendég énekesük is, akinek csak az idegennyelvű dalok fekszenek.

A koncert időpontja: 2024. augusztus 27. (kedd) 18.30

 

PARNO GRASZT

A Parno Graszt az egyik legeredetibb, autentikus cigány zenét játszó zenekar, akik egyedi színpadi megjelenésükkel, hagyományos hangszereikkel, utánozhatatlan táncos előadásmódjukkal és bődületes energiájukkal több mint 30 éve járulnak hozzá a közönség garantált, mindent elsöprő hangulatához. A 7 fős banda (amely alkalomadtán 9 főre bővül) örömzenéjével bejárta már szinte az egész világot, koncerteztek Európa szerte, Ázsia több országában, többször az USA-ban és Mexikóban is. A tagok közötti kapcsolat megrendíthetetlen, mivel mindenki rokonságban áll mindenkivel - talán ez lehet az együttes sikerének egyik titka: a törhetetlen egység.

A koncert időpontja: 2024. augusztus 27. (kedd) 19.30 Kossuth tér, Nagyszínpad

Laurent Baffie: TOK-TOK, AVAGY HOGY PATTOG A KOCKA? (komédia) Orlai Produkciós Iroda

Komédia a köbön! Egy falrengető vígjáték, amely színpadon és filmen egyaránt nagy sikereket aratott! Vegyünk egy csapatnyi ismeretlen embert, tegyük őket egy szobába – esetünkben egy világhírű pszichiáter előszobájába –, és csukjuk rájuk az ajtót. Előbb-utóbb ki fog derülni, hogy mindegyiküknek megvan a maga szórakoztató heppje… Hőseink makacsul ragaszkodnak mentőöveikhez, melyekkel felszínen tudnak maradni a mindennapokban, és amíg várakoznak, egyik mentőöv kerül elő a másik után. Valódi akrobatika, amivel egymás mentőöveit bravúrosan kerülgetve és elkapkodva megpróbálnak igazi csapattá válni. A tét nem kicsi: megtalálják-e a játékszabályt, amellyel együtt és külön-külön is győzhetnek?

Rendező: Paczolay Béla

A VIDOR színházi versenyprogram előadásának időpontja: 2024. augusztus 27. (kedd) 19 óra, Nagyszínpad

MORIBAYA

A Moribaya egy multikulturális együttes, melynek tagjai Lengyelországból, Burkina Fasóból, Ausztráliából és Ukrajnából származnak. Közös szenvedélyük: a hagyományos nyugat-afrikai zene hozta össze őket. Repertoárjuk transz- és gyors ritmusokból, valamint ringató afrikai dallamokból áll, melyeket a nyugat-afrikai zenei folklór inspirált. A csoport autentikus afrikai hangszereken adja elő dalait, mint például a kora - afrikai hárfa, a balafon, a ngoni, a djembe, a dundun, a tama és a bara, a krin hasított dob, a carignian és a djabara. A nemzetközi Mikołajki Folkowe fesztiválon 2021-ben harmadik díjat nyertek, 3 albumot adtak ki: Kelen, Fila és Saba néven.

A koncert időpontja: 2024. augusztus 27. (kedd) 22.00 VIDOR KERT, SUNSHINE FM KISSZÍNPAD