Költői gondolatok idősektől
Vers- és prózamondó versenyt hirdetett a Nyugdíjasok Országos Szövetsége. Ennek regionális döntőjét rendezték meg 10 versenyző részvételével a megyeháza dísztermében. A nyugdíjasok két, vidámságot és derűt árasztó szabadon választott művel jelentkezhettek a megmérettetésre.

Ratkó József egyik művét adta elő Nemes Csabáné, aki Tuzsérról érkezett a Nyugdíjasok Országos Szövetsége vers- és prózamondó versenyére. A nyugdíjas versmondó elmondta, már tavaly is részt vett ezen a versenyen. Lakóhelyén, Tuzséron negyedik éve működik nyugdíjasklub, aminek aktív tagja.

 

10 versenyző

 

A nyíregyházi regionális döntőbe 10, már nem aktív korú jutott be. Fák, virágok, fény címmel idén áprilisban már lezajlottak az elődöntők, a helyi döntőben pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye nyugdíjas versmondói képviseltették magukat. Ők két-két szabadon választott verset adtak elő.

 

Jókedv és vidámság

 

Román Demeterné, a megyei nyugdíjas szövetség elnöke azt mondta, a cél az volt, hogy azok az idősek, akik szeretnek verset vagy prózát mondani, kicsit kikapcsolódjanak és közösen jól érezzék magukat.

További képekért kattintson a fotóra!

A versmondókat háromtagú zsűri értékelte. Az elnök, Petneházy Attila országgyűlési képviselő munkáját Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, valamint helyettese, dr. Vaczóné Antal Erika segítette.

Petneházy Attila országgyűlési képviselő, a zsűri elnöke elmondta, mindig izgalmas nyugdíjasok között egy versmondó versenyt megélni. Hozzátette, ők nagyon felkészülten jönnek mindig, hihetetlen tapasztalat van mögöttük, hiszen aki egy versmondó versenyre eljön, az maga is már régen verseket olvas.

 

A legjobbak az országos döntőben képviselik a régiót

 

A régiós versenynek tétje is volt, az első három helyezett képviselheti majd a térséget novemberben az országos döntőben.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)