Komplex fejlesztés Kőlaposon: biztonságosabbá vált a közlekedés a 4-es főúton

Befejeződtek a 4-es számú főút kőlaposi szakaszán végzett építési és átalakítási munkálatok, és az új gyalogátkelőhelyet hivatalosan is átadták a forgalomnak. A közel 98 millió forintos önkormányzati beruházás eredményeként a helyiek régi kérése teljesült: a településrész lakói mostantól biztonságosan kelhetnek át ezen a korábban balesetveszélyes útszakaszon.

 

A 4-es számú főút Kőlapos, Újerő utcai csatlakozásában található csomópontban gyalogátkelőhely kialakítása mellett autóbuszöböl, gyalog- és kerékpárút építése, valamint a közvilágítás átépítése is megtörtént. A határidőre sikeresen befejezett beruházás nemcsak praktikus és biztonságos megoldást nyújt, hanem a környezet megújulását is eredményezte. Az önkormányzat célja ugyanis az volt, hogy az átkelőhely ne csupán biztonságos legyen, hanem esztétikailag is vonzóvá tegye a környéket, amit az új csomópont építése során kiemelt figyelemmel kezeltek.

 

Átfogó beruházás

Halkóné dr. Rudolf Éva, a településrész önkormányzati képviselője kiemelte, a beruházás nemcsak egy egyszerű gyalogátkelőhely kialakítását jelentette, hanem egy komplex csomópont létrehozását, amelynek célja a gyalogosok maximális védelme. Az új átkelőhelyen túl lassító járdaszigeteket is elhelyeztek, amelyek különösen fontosak a Nyírtura irányából érkező járművek sebességének csökkentése érdekében. Emellett elbontották a régi villanyoszlopokat, és újakat telepítettek, biztosítva a megfelelő világítást az éjszakai órákban is. A beruházás részeként a csapadékvíz-elvezető rendszert is teljesen átalakították, valamint új buszmegállókat alakítottak ki, amelyekhez korszerű járdaszakaszok vezetnek. – A 4-es számú főút egy forgalmas közlekedési útvonal, ahol gyalogátkelőhelyet létrehozni nem egyszerű feladat, legyen szó akár a tervezésről, akár a kivitelezésről. Azonban a legfontosabb az, hogy sikerült teljesíteni a kőlaposiak kérését, és megvalósult a gyalogátkelőhely – nyilatkozta a képviselő.

 

Jelentős előrelépés a balesetek csökkentésében

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, az új gyalogátkelőhely és a környező infrastruktúra fejlesztései jelentős lépést jelentenek a település közlekedésbiztonságának javításában. – A városvezetés számára a közlekedésbiztonság kiemelt prioritás. Ennek jegyében az elmúlt időszakban a hagyományos mellett 8 piros zebrát festettünk fel a városban, valamint 22 okoszebrával is bővítettük a gyalogátkelőhelyek számát. Ezek a statisztikai adatok szerint jelentősen csökkentik a balesetek számát az átkelőkön. Bízom benne, Kőlaposon nemcsak a helyiek, hanem minden erre közlekedő számára nagyobb biztonságot fog nyújtani a most átadott gyalogos-átkelőhely – emelte ki a polgármester.

 

További fejlesztések várhatók

Az önkormányzat bízik abban, hogy az új gyalogátkelőhely és a kapcsolódó fejlesztések jelentősen javítják Kőlapos közlekedését, csökkentve a balesetek számát és növelve a lakosok biztonságát. Emellett reméli, hogy a beruházás hosszú távon a településrészen élők életszínvonalát is emelni fogja. A városvezetésnek köszönhetően a közlekedésbiztonság javítása érdekében az elmúlt években nemcsak új gyalogátkelőhelyek létesültek, hanem több útszakasz is megújult, körforgalmak és új jelzőlámpás csomópontok létesültek, és a jövőben további fejlesztések várhatók.

 

 

Kapcsolódó galéria

Új gyalogátkelőhely Kőlaposon