Komposztálás házilag

A nyíregyházi önkormányzat 1,2 milliárd forintot nyert pályázaton a város szemétszállításának korszerűsítésére. A projekt keretében chipekkel látták el a lakossági kommunális hulladékgyűjtő edényeket, a 12 használt szemétszállító autóra pedig felszerelték a vevőberendezéseket. Az új rendszerben nyomonkövethető, gazdaságosabb, áttekinthetőbb a szemétszállítás, így optimalizálni tudják a járatszámokat is. A szelektív hulladékgyűjtésnél a zsákos rendszert 22 ezer gyűjtőedény váltja fel, ezek kiszállítása a családias lakókörnyezetekbe 85 százalékban már megtörtént. A program a környezettudatos gazdálkodást kívánja ösztönözni a házi komposztálóedényekkel is. A kétezer darab edény kiosztása a peremkerületi városrészekben megtörtént, ahol nem volt otthon a tulajdonos, ott értesítést hagytak, hogy átveheti a cég Bokréta utcai telephelyén.

 

HELYBEN HASZNOSÍTOTT HULLADÉK

 

Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kétezer komposztálóedény kötelező eleme a projektnek, ezekkel valósítják meg a hulladék helyben történő hasznosítását. Azokon a területeken, ahol vannak konyhakertek, a biohulladékot ezzel az edénnyel tudják komposztálni, és egy olyan anyagot nyernek, amelyet fel tudnak használni a kertfelújításban, valamint kiváltja a műtrágyázást.

 

PÁLYÁZAT 106 DARAB EDÉNYRE

 

A házi komposztálás alapvetően a biohulladék-szállítást váltja ki, így költségcsökkentést jelent a szolgáltatónak és a lakosságnak egyaránt. Emellett csökken az utak terhelése, valamint a szállítójárművek levegőszennyezése. Nyíregyháza önkormányzata és a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. pályázatot hirdetett 106 darab, 350 literes házi komposztálóedény térítésmentes biztosítására. A pályázatokat október 8-áig várják a nyíregyházi magánszemélyektől és intézményektől a THG Kft. Bokréta utcai telephelyére.

Szoboszlai Tibor