Koncerten a lengyel pápa szülővárosában
A Sto Lat Lengyel-Magyar Baráti Társaság idén októberben Zakopanéban járt.

A csapat az 1010 méter magasban fekvő Ótátrafüreden, a szlovákiai Magas-Tátra legpatinásabb üdülőhelyén tartott pihenőt az odaúton. Zakopanéba érve, este hangulatos fáklyás lovaskocsikkal járták be a Lengyel-Tátra fényekben fürdő fővárosát, ami után a Basienka Panzióban bolíviai zenekar vérpezsdítő zenéjére fergeteges táncest következett.
Másnap kirándulást szerveztek Wadowicébe, ahol 1920. május 18-án született Karol Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa – az egykori szülőházban kialakított emlékmúzeumát meg is látogatták. A főtéren álló barokk bazilikában pápává választásának 39. évfordulója alkalmából nagyszabású koncertet rendeztek, melyen szintén részt vehettek. A koncert két szólistája a poznani szoprán Anna Lasota és a varsói nagyopera tenorja, Jakub Oczkowski volt, őket egy négytagú kamaraegyüttes kísérte.


A harmadik napon a társaság vállalkozó kedvű tagjai – verőfényes időben – az 1987 méter magas Kasprowy Wierchre tettek túrát, a többiek az őszi színekben pompázó városban sétáltak.

 

„Zakopanétól délután vettünk búcsút, de reméljük, csak egy időre...”