Konferencia a fiatalság kihívásairól

A Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal 2015. június 9-én alakult meg azzal az eredeti céllal, hogy érdekegyeztető fórumként javítsa a helyi ifjúsági fejlesztések hatékonyságát, valamint az önkormányzat Ifjúsági Cselekvési Terve végrehajtásának civil kontrolljaként támogassa a megvalósítását. Alapvető céljuknak tekintik, hogy a jelenleg Nyíregyházán működő és az ifjúság ügyeiért tevékenykedő szervezetek együttműködését és közös gondolkodását segítsék, valamint az, hogy minél szélesebb körben elérjék, aktivizálják a fiatalokat. Május 31-én első alkalommal rendezik meg a Nyíregyházi Ifjúságkonferenciát, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karával közösen.

Lengyelné Pogácsás Mária az Ifjúsági Kerekasztal elnöke elmondta, azért tartják ezt fontosnak, mert beszélni kell a fiatalok életét érintő aktualitásokról, a kérdésekről, a problémákról. Ezért országos szinten is megszólaltatnak szakembereket, akik az ifjúságkutatással foglalkoznak, és jövőképet is előre tudnak vetíteni.



AZ ÖNKORMÁNYZATNAK IS FONTOS A FIATALOK JÖVŐJE

 

Az első Ifjúságkonferencia fontos a nyíregyházi önkormányzatnak is, hiszen a tapasztalatokat felhasználhatják az Ifjúsági Koncepcióban. Dr. Ulrich Attila alpolgármester hangsúlyozta, lényeges, hogy a most felnövő generáció itt jól érezze magát. Ehhez szükség van a szakemberek helyzetértékelésére, és együttműködve kell javítani a negatívumokon, valamint azon dolgozni, hogy nagyobb sikereket érjenek el a fiatalság körében.

A konferencián előadások hangzanak el többek között a fiatalok rizikómagatartásának legfrissebb kutatási eredményeiről, a drogpolitika aktualitásairól, a fogyasztás megelőzéséről. A résztvevők szekcióüléseken tanácskoznak majd a szabadidős és sporttevékenységekről, az értékekről és attitűdökről, valamint a nemzetközi együttműködésekről.

Szoboszlai Tibor