Konferencia az Unióról

Ukrajna európai integrációs törekvéseinek elősegítése érdekében rendeztek konferenciát a Váci Mihály Kulturális Központban. A szervezők úgy állították össze a programot, hogy a magyar uniós csatlakozás óta szerzett tapasztalatokat megoszthassák a szomszédos ország önkormányzatainak képviselőivel. Buhajla József Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezetője elmondta, hazánk folyamatosan támogatja Ukrajna felzárkózását, itt most lehetőség nyílik felkészíteni képviselőiket arra a rögös útra, ami Európa felé vezet.

 

JÓSZOMSZÉDI KAPCSOLATOK

 

Házigazdaként dr. Kovács Ferenc polgármester nyitotta meg a konferenciát. Hangsúlyozta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye földrajzi fekvése sajátos, hiszen három országgal határos, így Nyíregyházának fontos kapcsolatai vannak Kárpátaljával is.

További képekért kattintson a fotóra!

Több testvérvárosi és partnervárosi együttműködés van közös projektekkel. Ezeket szeretnék kiterjeszteni az infrastrukturális és gazdaságfejlesztő területekre is.

 

TÁMOGATÁS A SZOMSZÉDOKNAK

 

Dr. Grezsa István kormánybiztos arról is beszélt, a nagypolitika szintjén egyértelmű, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozásának Magyarország a legnagyobb támogatója, nyilván önös érdekből is, hiszen 150 ezer magyar él kárpátalján. Persze az tény, hogy a szomszédos ország igen távol áll még a csatlakozástól, a követelmények nagyon sok területen kell még teljesíteniük.

A konferencián a vendégek előadást hallhattak az uniós tagságból származó előnyökről, a fejlesztési lehetőségekről, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház szolgáltatásairól.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)