Konferencia – Közösen a munkaerő megtartásáért Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében
Fotó: Szarka Lajos

„Közösen a munkaerő megtartásáért Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében” címmel csütörtökön rendezvényt tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarában, amelyet a helyi vállalkozások vezetői számára hirdettek meg. Az esemény a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések projekt Irányító Csoportjának kezdeményezésére valósult meg.

 

Nyíregyházán a Kereskedelmi és Iparkamarában tartottak tájékoztató rendezvényt a helyi vállalkozóknak, ahol bemutatták a GINOP Plusz Program lehetőségeit, ösztönözve a cégeket, hogy pályázzanak a támogatásokra. A program célja, hogy segítse a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését, a digitalizáció fejlesztését, valamint az innováció előmozdítását. Az eseményen Gedei Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Központ vezető-kormányfőtanácsosa tartott részletes tájékoztatást az érdeklődő vármegyei cégek vezetőinek az Operatív Program vállalkozásfejlesztési lehetőségeiről. Az előadás során bemutatta, hogyan tudják ezek a programok támogatni a vállalkozások saját fejlődését, versenyelőnyhöz jutását, a munkaerő megtartását, valamint miként járulhatnak hozzá a régió gazdasági növekedéséhez.

– A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP Plusz) valamint a Magyarország Versenyképességi Operatív Program célja, hogy európai uniós források segítségével támogatásokat nyújtson vállalkozásoknak, cégeknek és egyéb szervezeteknek, akik a magyar gazdaság szereplői. A GINOP Plusz különösen jelentős forrással rendelkezik, hiszen a múltban is sikeresen támogatta a nagyvállalatokat, és a jövőben is kiemelt figyelmet kap. A GINOP Plusz program keretein belül hangsúlyosan foglalkoznak a képzéssel, szakképzéssel és munkahelyteremtéssel, célja, hogy a vállalkozások és cégek hatékonyabb működéséhez hozzájáruljon. Emellett kiemelkedő szerepet kapnak a szociális alapú programok, amelyek hátrányos helyzetű fiatalok számára kínálnak oktatási és képzési lehetőségeket. A GINOP Plusz által nyújtott uniós források révén tehát jelentős előrelépés várható a magyar versenyképesség terén, amely lehetőséget teremt arra, hogy a gazdasági szereplők még inkább megerősítsék pozíciójukat a piacon – mondta el a Nemzeti Fejlesztési Központ vezető-kormányfőtanácsosa.

Gedei Gábor kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a korábbiakhoz hasonlóan elkezdte az Irányító Hatóság és a szakpolitika felkészíteni az érintett potenciális kedvezményezetteket arra, hogy a vissza nem térítendő források helyett az Európai Bizottság elvárásainak megfelelve a kkv-k fejlesztése területén visszatérítendő források elérésével kell számolni. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az eseményen hangsúlyozta, hogy céljuk ösztönözni a nyíregyházi és a vármegyei vállalkozókat a fejlesztésekre és beruházásokra. Kiemelte, hogy a munkahelyteremtés és a cégek fejlődése alapvető fontosságú, hiszen a vállalkozások a magyar gazdaság motorjai. Hozzátette, hogy az ilyen rendezvények célja a helyi üzleti élet támogatása és motiválása, hogy a cégek bátran fejlesszenek, és ezzel hosszú távon hozzájáruljanak a gazdasági növekedéshez.

– Öt éve indítottuk azt a programot, amelynek célja, hogy mindenki megtalálja a megfelelő munkalehetőséget, valamint, hogy a meglévő munkahelyek megmaradjanak. Ezt különösen fontosnak tartom, mivel a munkahelyek fenntartása nem automatikus folyamat. Kiemelt figyelmet fordítunk a fiatalokra is, akik itt tervezik jövőjüket, és akiknek biztosítani kívánjuk a fejlődési lehetőségeket. Ehhez elsősorban a munkahelyek megőrzésére összpontosítunk, másodsorban pedig a lakhatási feltételek javítására. Elindítottunk egy nagyszabású ipari park fejlesztést, amely már gőzerővel zajlik, és komoly, minőségi világcégek is részt vesznek benne, mint befektetők. A fejlesztések révén számos új munkahely jön létre, amelyek helyben, a megyében biztosítottak, nemcsak Nyíregyházán. Ezen új beruházásokat a helyi gazdasággal kívánjuk összekapcsolni, amelyhez beszállítói és szolgáltatói kör is tartozik. Ugyanakkor ez komoly kihívást jelent a jelenlegi cégek számára, hiszen a helyzetünk nem ideális. A GINOP program, amely napirenden van, elengedhetetlen forrást biztosít a fejlesztésekhez. A technológiai fejlődés összekapcsolódik a minőségi munkaerő biztosításával is, amely további lehetőségeket teremt a helyi gazdaság számára – részletezte Dr. Kovács Ferenc polgármester.

Dr. Kovács Ferenc hozzátette, hogy az idei évben még két hasonló rendezvényt fognak szervezni. A rendezvényen a résztvevők részletes tájékoztatást kaptak azokról a fejlesztési forrásokról és eszközökről, amelyekkel növelhetik vállalkozásaik versenyképességét, támogatva ezzel a helyi gazdaság fellendülését, valamint a munkaerő létszámának bővítéséhez szükséges lehetőségeket. A GINOP Plusz a 2021-2027 közötti uniós költségvetési időszak legnagyobb operatív programja. További információkat az érdeklődőt a palyazat.gov.hu weboldalon találhatnak.

Kapcsolódó galéria

KKV Top Plusz 20241010