Konferencia – Nemzetközi partnerek együttműködése a fenntartható közlekedésért
Fotó: Szarka Lajos

36 hónapon keresztül fog zajlani a PopUpUrbanSpaces projekt, mely célja, hogy az emberek megértsék az autós közlekedés saját magukra és környezetükre gyakorolt hatását, fedezzék fel a városi mobilitás fenntartható formáit. Nyíregyházán az elmúlt évek jelentős közlekedési fejlesztéseire építve a közösségi közlekedés fog a projekt fókuszában állni.

Kedden vette kezdetét a PopUpUrbanSpaces projekt, mely során a résztvevő városfejlesztésért felelős szakemberek nemzetközi csoportja próbál olyan megoldásokat találni és megvitatni, melyek által a városi autós közlekedés problémáit oldanák meg. A kétnapos nyitókonferenciát Nyíregyházán rendezték.

„Fontos momentum, hogy csak olyan projektekben szeretünk részt venni, melyek a városunkban meglévő kihívások megoldásában segítenek. Ilyen a városi mobilitás, így nem volt kérdés, hogy ebben a projektben szeretnénk részt venni” – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Nemzetközi együttműködés

Horvát, lengyel, szlovén, olasz, osztrák, valamint német partnerekkel együttműködve a két nap során szakmai előadásokat hallhatnak a résztvevők, többek között a fenntartható város mobilitási kihívásairól, vagy város-vidék partnerségről. Vezető partner a szlovén Kamnik Önkormányzata.

„Azt szeretnénk, hogy a projekt végére a részt vevő városok jobb hellyé váljanak, az állampolgárainknak, akik jól érzik magukat, biztonságban vannak, és kevesebb autó közlekedik az utcákon a beavatkozások hatására, melyeket ebben, és a hasonló projektek során végrehajtunk” – mondta Barbara Strajnar, Kamnik Önkormányzat nemzetközi projektekért felelős osztályvezetője.

Vonzóbbá kell tenni a fenntartható közlekedést

A projekt során bemutatják azokat a megoldásokat, melyek által közlekedés szempontjából élhetőbbé tehetik a partnervárosokat.

„Nap mint nap tapasztaljuk azt, hogy az autócentrikus városokban munkába-iskolába menet sokszor találkozunk torlódással, levegőszennyezéssel. Nemcsak időt vesztünk, de szennyezi a várost, az egészségünkre is káros folyamat. Azt, hogy elérjük, hogy az emberek átüljenek a tömegközlekedési eszközökre, kerékpárokra, akár sétáljanak – sokkal vonzóbbá kell tennünk” – emelte ki Komádi Mónika, a MEGAKOM ügyvezető igazgató-helyettese.

Fókuszban a tömegközlekedés fejlesztése

Nyíregyházán az elmúlt évek jelentős közlekedési fejlesztéseire építve a közösségi közlekedés fog a projekt fókuszában állni.

„Olyan eszközöket tervez beszerezni a város, melyek valós idejű utastájékoztatást nyújtanak, lehetővé teszik, hogy az utasok pontos számát is megismerjük, illetve az utasok javaslatokat tudnak megfogalmazni, hogy hogyan lehet javítani a város közlekedésén. Optimálissá tenni az útvonalakat, menetrendi változtatásokat is tudnak javasolni, ezáltal vonzóbbá tudjuk tenni ezeket a fenntartható közlekedési módokat Nyíregyházán” – tette hozzá Komádi Mónika.

A projekt 36 hónapja során még 4 nemzetközi partnertalálkozót tartanak, melyeken közösen kidolgoznak és tesztelnek fenntartható közlekedési módokat. A cél az, hogy az emberek megértsék az autós közlekedés saját magukra és környezetükre gyakorolt hatását, a jövőben szorgalmazzák a tömegközlekedési eszközök használatát, a sétát, vagy kerékpározást.

Kapcsolódó galéria

PopUpUrban konferencia