Konkrét tervek a nagykörútról, a Tokaji úti aluljáróról –  Folytatódik a fejlesztés

Bő egy héttel ezelőtt adták át a teljes nyugati elkerülőt, de múlt csütörtökön már újabb közlekedési infrastrukturális fejlesztésekről szóltak a városházán. Nyíregyháza polgármestere és az érintett területek képviselői együtt tekintették meg a nagykörút teljes bezárásának elkészült tervrajzait a Bencs teremben. (Megjelent a Nyíregyházi Napló október 11-ei számában.)

Több mint egy évig tartott a tervezés, de az elmúlt napokban már az engedélyeztetése is megtörtént. A vasútállomástól indul majd a 2x2 sávos fejlesztés, egészen a Debreceni útig. Megszerezte az önkormányzat a szükséges területeket; már csak a pénzügyi fedezet biztosítása következik.

Új dimenzióba emeli a közlekedést

8–10 milliárd forint szükséges az előzetes költségbecslés alapján, és az a torzó, ami évtizedek óta jellemzi a nagykörutat, végre a múlté lehet. Fontos, hogy a vasútállomásnál, a kormányzati fejlesztésként épülő Intermodális Csomóponttal összhangban legyen, az is körülbelül ilyen nagyságrendű beruházás lesz majd. Ez a két fejlesztés együtt teljesen új dimenzióba emeli a közlekedési infrastruktúránkat.

– tájékoztatott dr. Kovács Ferenc polgármester. Az építendő szakasz legkérdésesebb része az Almatárolónál, a Simai út és a Móricz Zsigmond utca találkozásánál lévő csomópont. Itt is több variációt megvizsgáltak a szakemberekkel. Ezek alapján a polgármester azt mondta, körforgalom nem lehetséges, a nagykörút lámpás összehangoltságát nem szabad megbontani. De ezen a szakaszon is szeretnék megoldani az összes szükséges közlekedési infrastruktúrához kapcsolódó közmű- és egyéb beruházást úgy, ahogy az elmúlt években máshol is. A remények szerint mindez a következő ciklus közepéig el is készülhet.

Aluljáró a Tokaji útnál

Dr. Kovács Ferenc hozzátette, más beruházás is várható a közeljövőben városunkban.

Mások legalább 25–30 éve ígérgették, de most már zajlik a tervezése a Tokaji úti aluljárónak is! Emellett jövőre például 5 új körforgalom épül Nyíregyházán.

A konkrét terveknek még nagyobb nyomatékot ad, hogy nemrégiben Nyíregyházán fejezte ki a kormány elkötelezettségét a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta:

A kormány kész olyan beruházásokat is támogatni, mint a nagykörút befejezése vagy a Tokaji úti aluljáró megépítése, dolgozzunk együtt a polgármester úrral azon, hogy ezek kérdését minél előbb zárjuk le.