Könnyű ételek a melegben

Mit együnk a kánikulában?

 

Ma már naponta figyelmeztetnek minket a folyadék fogyasztásának fontosságára a nyári melegben. Arról azonban kevesebbet hallunk, mit együnk ilyenkor. Nem javasolt a hőségben nehéz, zsíros ételeket fogyasztani – de a legtöbben nem is kívánják ezeket, hiszen a meleg hatására csökken az étvágy. Érdemes ilyenkor változatosan és idényszerűen táplálkozni. Remek választás nyáron egy-egy friss zöldségekből összeállított saláta, de a zöldségeket fogyaszthatjuk párolva is. A lehűtött gyümölcs vagy gyümölcssaláta, illetve gyümölcsleves vitamindús enyhülést és felfrissülést nyújthat a tikkasztó időben, emellett a lédús gyümölcsök víztartalma sem elhanyagolható. A nagy melegben viszont vannak olyan étkek, amelyek fogyasztása nem javasolt.

 

A dietetikus javasolja…

 

A nagyon nehezen emészthető ételek terhet rónak ilyenkor a szervezetünkre – mondta Kicsák Mariann dietetikus. Hozzátette, a kánikulában könnyen emészthető ételeket, elsősorban zöldségeket kell előnyben részesíteni. Főzelékeket, rakott ételeket, töltött zöldségeket is készíthetünk, fogyaszthatunk. Ebédre tartalmasabb ételeket is választhatunk, de akkor is érdemes elkerülni a nagy adagokat. Ajánlott sokszor keveset enni, így nem terheljük le szervezetünket.

 

Sópótlás? Szükséges lehet!

 

A nagy melegben az izzadással nem csak vizet, hanem sót is veszítünk. Nem árt tudni, hogy szélsőséges esetekben akár sópótlásra is szükség lehet. Ilyen lehet többek között a kiadós sportolás, vagy a nagyon melegben töltött strandnap is, amikor jóformán egész nap verejtékezünk. A sópótlást egyszerűen megtehetjük ételeink sózásával, de nem szükséges a szokásosnál sósabban étkeznünk – egyszerűen csak sótartalmú ételeket, például kenyeret, sajtot is enni. Az alkoholos italok nem ideálisak a kánikulában, hiszen fokozzák az izzadást, növelik a folyadékvesztést. A koffeintartalmú italok, kávék pedig enyhén vízhajtó hatásúak, azonban mértékletesen fogyaszthatók.

Dér Vivien