Könyvben szólal meg az elnémított légió három gyalogosa

Kifejezetten azokat az időszakokat, cselekményeket, azt a mozgalmi életet próbáljuk feleleveníteni, ami igazából elfeledetté vált.

– kezdte Szilassy Géza legújabb kötetének bemutatóját. Majd elmondta:

Három nyíregyházi jóbarát leventeként 1944-ben testközelből ismerkedik meg a háború borzalmaival és a vészkorszak történéseivel. Mivel munkaszolgálatos harcokba keverednek, Dunántúlra hurcolják őket. A három fiatalember közül pedig egy naplót vezet és részletesen leírja mi történik velük.

Ez a napló az alapja Szilassy Géza Az elnémított légió három gyalogosa című kötetének. A közismert orvos és képviselő ezt a naplót olvasva döntött úgy, bemutatja a jelenkornak, hogyan is működtek a leventeszervezetek a Horthy-korszakban.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Maga a kötet három szerkezetből áll, az első része magáról a levente intézményről szól, hogy miért hozták létre, a középső része kifejezetten helytörténetű eredetű, a harmadik pedig ez a napló, a három bajtárs naplója, ami egy nagyon ritka kiadás egyébként. Gyakorlatilag az egész megyében, sőt azt kell, hogy mondjam, hogy országosan is nagyon ritka kiadványról van szó.

– fogalmaz dr. Szilassy Géza.

Még a Hitlerjugend is ennek a mintájára jött létre

A leventemozgalom a katonai előképzés legfontosabb szervezete voltak Magyarországon az 1920-as évek elejétől a második világháború végéig. A 12–21 év közötti, rendszerint iskolából kimaradt fiúk katonai előképzését és nemzeti szellemű nevelését szolgálta. Igazából azért jött létre, hogy ilyen módon játsszak ki a trianoni békeszerződés katonai korlátozásait.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

A leventéknek nem járt kegyelem

1944-ben a nyilasok a leventéket harcba is bevetették. Emiatt sokan haltak meg közülük. A szovjet csapatok Magyarországról a Gulag táboraiba hurcolták őket vagy a Németország felé vonuló magyar hadsereggel amerikai hadifogságba kerültek. Szilassy Géza könyvét a Periférián Alapítvány és az önkormányzat támogatásával jelentették meg. Ez már a harmadik kötet, ami a város és a megye XX. századi történelmét dolgozza fel. A könyvet Takács Péter, történész méltatta a bemutatón.

 

Z. Pintye Zsolt