Könyvfaló kerestetik - Az első helyezett jutalma egy e-book olvasó
Könyvfaló kerestetik - Az első helyezett jutalma egy e-book olvasó

Jelentős a nyári forgalom a Móricz Zsigmond Könyvtár Gyermekrészlegében. A kötelező olvasmányok mellett még mindig sláger a Harry Potter sorozat. Fontos információ, hogy augusztus 12 – től 21 – ig zárva lesz a könyvtár központi épülete. 

Karl May Az Ezüst – tó kincse, Bálint Ágnes repülő díványa, vagy Nógrádi Gábor könyve, A bátyám zseni is szerepel azon a 12-es listán, melyet az idei nyárra hirdetett meg a könyvfalók között a Móricz Zsigmond Könyvtár gyermekrészlege. A szünidő végéhez közeledve lassan elérkezik a 2008-ban indított nyári olvasópályázat számvetésének ideje.

Tóthné Szomolya Ágnes, a Móricz Zsigmond Könyvtár gyermekkönyvtárosa:

Első években az egész családot szólítottuk meg, hogy olvassanak nyáron, és egy tucat könyvet ajánlottunk külön felnőtteknek és külön a gyerekeknek. A 10-15 éves korosztályt céloztuk meg. Ez éveken keresztül jól is működött, de inkább a gyerekek voltak aktívak, úgyhogy most már inkább a gyerekeknek ajánlunk nyári olvasnivalót. 12 könyvet válogattunk össze. Minden könyvhöz tartozik egy feladatalap, amely a könyv tartalmára, szereplőire, cselekményére kérdez rá játékos feladatokon keresztül, és a gyerekeknek az a feladatuk, hogy minél több könyvet olvassanak el, minél több feladatot visszaadva minél több pontot gyűjtsenek, és megcélozzák így az értékes nyereményeket.

Az első helyezett jutalma egy e-book olvasó, majd könyvcsomagokat és ajándék belépőket nyernek a további helyezettek. A díjkiosztó az Országos Könyvtári Napok keretében a Könyves Vasárnapon történik, és gyakran a Nyíregyházi Cimborák olvasóklubból toborozzák az újabb játékosokat.

Különben a Móricz Zsigmond Könyvtárban lehetőség van e-book olvasók kölcsönzésére, mely 300 fölötti magyar és világirodalmi mű elérését könnyíti meg.

Uray Melinda gyermekkönyvtáros:

Augusztus 31-én szeretettel várjuk a VIDOR Fesztiválon a gyerekeket, az „Európai Friss Kalandok”, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mellett lesz a standunk. Mivel ők a hazai gyümölcsöket promotálják, mi is igyekszünk a kézműves foglalkozásunkon almás foglalkozást tartani, ill. Kányádi Sándor Hipp és hopp meséjével készülünk erre az alkalomra, és várjuk a fesztiválozókat szeretettel.

A programajánló után nem nagy örömmel, de jó szívvel figyelmeztették az ifjú olvasókat, hogy sürget az idő a kötelező olvasmányokkal kapcsolatban. A hagyományos irodalom mellett megjelentek olyan könyvek is, mint a Misi Mókus, a Csudálatos Mary, a Rumini regényciklus könyvei, vagy pl. Portertől Az élet játéka.

Meglepő, de a nyári könyv - slágerlistát idén még mindig a Harry Potter vezeti, aztán a Szent Johanna sorozat, az Egy ropi naplója, meg az egykori pöttyös – csíkos lányregények modern változata, a LOL könyvek. Ezekből is lehet válogatni a szünidő utolsó napjaira.

Augusztus 12-én bezár a Móricz Zsigmond Könyvtár központi épülete, és 21 – én nyit. Ezalatt a Vécsey utcai fiókintézményben, illetve az örökösföldi könyvtárban fogadják az olvasókat.