Könyvtári Kultúráért és Csendes János Életműdíj – Kitüntetések a Könyvtárosok Világnapján
Fotó: Trifonov Éva

A Könyvtárosok Világnapján tartotta ünnepi közgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesületének megyei szervezete. A szakmai program előtt aktív és nyugdíjas kollégát jutalmaztak a Megye Könyvtári Kultúrájáért kitüntetéssel, és a Csendes János Életműdíjjal.

 

A könyvtáros közvetítő szerepet betöltő személy volt az ókortól napjainkig az információk és az olvasók között. Ez a szerep teszi a szakmát egyedivé, és ez a szerep kötelezi arra a könyvtárosokat, hogy megismerjék a tudományokat, és jártasak legyenek a könyvtári információs  technológiákban.

Az Amerikai Könyvtárak és a Könyvtári Egyesületek Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésére április 14. a Könyvtárosok Világnapja, mely felhívja a figyelmet a könyvtárak értékeire és a könyvtárosok szerepére.  

Nyíregyházán – mint 2009 óta mindig – most is kitüntetések átadásával indult a világnapi esemény. A nyugdíjba vonult kollégákat hagyományosan a Csendes János Életműdíjjal jutalmazzák. A mostani kitüntetett három fiókkönyvtárban kezdett, majd a főiskola elvégzése után a Kertvárosi Általános Iskolába került, ahol magyartanár és iskolai könyvtáros lett. Ezzel minden vágya teljesült.

„Boldog voltam, mert a kezdeti olvasóvá neveléstől kezdve a drámajátékon keresztül, a felső tagozatosoknak a kutatómunkába bevezetése, a versenyekre való felkészítése, az ünnepi műsorok szervezése, sok minden a könyvtárosra hárult. Ez nagyon hálás feladat volt részemre” – jelezte a Csendes János Életműdíj tulajdonosa, Abonyiné Antal Anna.

Hosszú évek óta – nyugdíjasként is – aktívan vesz részt a könyvtár életében, hiszen a hivatás élethosszig tartó kihívás. Teljes volt eddig is az életem – mondta a könnyekig meghatott kitüntetett a díjátadót követően –, de megtisztelő most ez az elismerés. A héttagú kuratórium sokoldalú, nyitott és színes egyéniséget lát benne, aki rendszeresen tovább képezte magát, számára minden elérhető területen.

„Nagyon jó, hogy még nyugdíjas korszakomban is részt vehetek a könyvtárak életében. Nagyon bíznak bennem a kollegák. Hol zsűritag vagyok, hol a Ratkó József-emlékműsorommal lépek fel, hol pedig gyerekeket szórakoztatok zenésztársakkal a Könyvtári Napokon” – folytatta a kitüntetett.

A másik kitüntetett, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Könyvtári Kultúrájáért díj új gazdája nem a közkönyvtárak szakembere. Nem a megszokott helyről, hanem speciális kiadóktól és forrásból rendel új irodalmat.

„A Jósa András Múzeum könyvtárában dolgozom. Pályakezdőként kerültem oda, immár több mint két és fél évtizede. Ez egy speciális szakkönyvtár, a múzeum kutatóinak az igényeit elégíti ki elsősorban, valamint a helytörténészek igényeit. Ezt tartom a legfontosabbnak. Minden munkafolyamat, minden fejlesztés, ami a múzeum könyvtárában van – akár adatbázis-bővítés, akár publikációs adatbázis készítése –, mind ezt a célt szolgálja. Nem nyilvános könyvtár ugyan, de bármilyen kutató – legyen az egy középiskolai vetélkedőre felkészülő diák, vagy szakdolgozó –, mindenki előtt nyitva áll a könyvtár” – mesélte munkájáról Laskayné Szőlősi Katalin, a Jósa András Múzeum könyvtárosa.

Jelen pillanatban persze nem nyitott a múzeum könyvtára, hiszen a felújítás miatt sok mindent deponáltak a 40 ezer kötetes szakkönyvtárból külső raktárakba. A néprajzi-történettudományi és régészeti szakkönyvek gyűjteményének egy része most a Sóstói Múzeumfaluban, illetve a Nagyvárad utcai régészeti bázison található. Az ünnepi rendezvényen elfogadták a megyei Könyvtáros Egyesület idei munkatervét is.

„Májusban egy olyan szakmai programot tervezünk, ahol bemutatjuk az innovációinkat. A Médiatár Stúdió greenbox technikáját a kezdetektől, hogyan alakult ez ki. Emellett megmutatjuk az országosan is egyedülálló Képregénytárat a kollégáknak, de tervezünk szakmai kirándulást is, valamint Budapestről is hívunk kollegákat könyvbemutatóra” – tájékoztatott a Megyei Könyvtáros Egyesület elnöke, Tomasovszki Anita.

Az Ünnepi Könyvhéten, június első hetében a tervezett program mellett újraélesztik a régi hagyományt, a Könyvtárosaink másik arca című kiállítás alkalmával, de megismerhetik a kollégák megjelent publikációit is.

Kapcsolódó galéria

Könyvtárosok elismerése