Korányi Vándorserleg

Az 1971-ben alapított Korányi Vándorserleget a megelőző év szakmai teljesítményét tükröző mutatók kiértékelése alapján ítéli oda az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet. A rangos elismerést megyénk legutóbb 1996-ban kapta meg, és idén.


HARC A TBC ELLEN

 

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató főorvos elmondta, megyénk a tüdőbetegségeket tekintve sajnos országosan előkelő helyen van. A most elnyert díj viszont egy nagyon komoly szakmai munkát takar. Integrált megelőzési és gyógyítási folyamatról beszélhetünk, a gondozóhálózat, a fekvő- és járóbeteg ellátás összefogásával és az ÁNTSZ-es szűrések megszervezésével.

További képekért kattintson a fotóra!

Még napjainkban is riasztó a tuberkulózisban szenvedők aránya Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Országos viszonylatban is itt a legnagyobb a fertőzöttség. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente nyolcmillióan betegszenek meg tbc-ben világszerte, évente közel kétmillió halálos áldozatot követel a betegség. Hazánkban az elmúlt évben százezer lakosra már kevesebb mint 10 új tbc-s megbetegedés jutott.

 

JAVULÓ ADATOK

 

Dr. Kerényi Ildikó, a Megyei-Városi Tüdőgondozó gondozóvezető főorvosa hangsúlyozta, 2013-ban még azért volt kötelező a tüdőszűrés a megyében, mert 25 százezrelékes volt a betegség megjelenése. Az elmúlt évre ez a szám 14 százezrelékre csökkent. A munkát segíti a védőoltás és a folyamatos szűrés.

A Korányi Vándorserleg elismerés is jól mutatja, hogy a tbc által leginkább veszélyeztetett keleti régióban milyen hősies küzdelem folyik a betegség megállításáért.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)