Koraszülöttek Világnapja – A kórház idén is csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz
Fotó: Szarka Lajos

A Koraszülöttek Világnapja alkalmából megnyitotta kapuit a Jósa András Oktatókórház és betekintést engedtek a koraszülött osztály munkájába a nyilvánosságnak. Az intézményben az ország legmodernebb koraszülött osztálya működik, ahol koraszülött és súlyos állapotú újszülött kisbabákat látnak el.

A Koraszülöttek Világnapja alkalmából betekintést engedtek a Jósa András Oktatókórház Neonatális Intenzív Centrumának mindennapjaiba. Ezzel is szerették volna felhívni a figyelmet a koraszületésekre.

A koraszülés egy nagyon komoly társadalmi és egészségügyi probléma. Sajnos a koraszülés számát az utóbbi években sem tudtuk lényegesen javítani. Más egyéb mutatóink, például a szülés körüli csecsemőhalál számai nagyon szépen alakultak, azonban a koraszülési frekvencia 8-10 százalék között mozog évtizedek óta.

– mondta el Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

A koraszülött intenzív ellátás Nyíregyházán az egyik legmodernebb az országban. A klinikai informatikai rendszer kivételével minden eszköz és gyógyszer megtalálható az intézményben, ami a legkorszerűbb ellátáshoz szükséges , ideértve az inkubátorokat, lélegeztetőgépeket, monitorokat, illetve a koraszülött mentőt is. A kórház lélegeztető parkja 2015-ben teljesen megújult.

Egy év alatt 400-500 közötti azon újszülöttek - beleértve a koraszülötteket számát is - , akik itt kezelésre szorulnak. Ha külön kiemelném, hogy az 1500 grammnál kisebb testtömegű babákat nézzük, akkor évente 100-110 olyan koraszülött ellátását végezzük, akiknek ilyen kicsi a testtömegük és ezen belül egy 20-30 kis koraszülött is van, akinek egész extrém születési súlya van, tehát ez alatt azt értjük, hogy 750 gramm vagy az alatti születési súlyuk van.

– dr. Marián Erzsébet a Neonatális Intenzív Centrum részlegvezetője.

Bartha Borka a terhesség 28. hetén született 640 grammal és 35 centivel, kilenc hetet töltött a koraszülött osztályon. Azóta két és fél éves és már csak emlék a család életében a kezdeti nehézség. Pós Anita, Borka édesanyja nehezen beszél még mindig a történtekről.

Mindenki arra számít, hogy mikor megszületik egy gyerek, csodálatos dolog, csak senki nem számol azzal, hogy egy kis bökkenővel indulhat. A 28. héten kellett megműteni, sürgősségi császármetszéssel megszületett Borka és kilenc hetet töltöttünk bent a kórházban. Ez nagyon kevés időnek számít, ahhoz képest, hogy ő ilyen pici súllyal született. Ez egy nagyon nehéz időszak volt, tele hullámvölgyekkel. Nem erre számít az ember, mikor kisbabát vállal.

– mondta el Pós Anita.

Az osztály családbarát minden tekintetben. Az édesanyák és édesapák a nap 24 órájában babájuk mellett lehetnek, emellett minden szükséges információval ellátják őket.

Kapcsolódó galéria

Koraszülöttek Világnapja 2019