Körforgalom a nyugati elkerülőnél

Februárban kezdődött meg a Nyíregyháza nyugati elkerülő szakasz 2. ütemének építése. Ezzel a 4,5 kilométeres útszakasszal az M3-as autópálya és a 36. számú főút között lesz kapcsolat egy új autópálya- csomóponton keresztül. A Polyákbokori bekötőút csatlakozásánál csomópont segíti majd a közlekedőket, a Rókabokori bekötő út csatlakozásánál kivilágított körforgalmú csomópont gondoskodik a biztonságról. A kivitelezést a Duna Aszfalt Kft. – KE-VÍZ 21. Zrt. konzorcium végzi több mint 3 milliárd 354 millió forint értékben, 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrás felhasználásával. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója telefonos interjúban azt mondta, a kivitelezés ütemterv szerint halad. Jelenleg a munkaterületen a vállalkozó a töltést és a védőréteget építi, a Rókabokori útig pedig egy úgynevezett CKT réteget hoznak létre. A többi szakaszon elkészült az alsó aszfalt alapréteg. A 36. számú főút körforgalmi csomópontján a közműkiváltási és szegélyépítési munkák zajlanak, az átereszek építése elkészült.

Jelenleg a 36. számú főúton forgalom- és sebességkorlátozás lassítja a közlekedést, itt egész nyáron számíthatnak az autósok változásokra. A tervek szerint ősszel adják át a járműveknek az új útszakaszt.