Kormányinfó: a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást

Három intézkedést jelentettek be a kormányinfón. A munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja. Maszkot kell majd viselni a közösségi közlekedési eszközökön, emellett látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben.

Gulyás Gergely a legfrissebb járványügyi adatokat ismertetve elmondta, az elmúlt napon 4039 új fertőzöttet igazoltak. Elhunyt 45 többségében idős, krónikus beteg.

A beoltottak száma 5 947 085, közülük 5 728 025-en a második oltást is megkapták, 1 164 000-en pedig már a harmadik oltást is felvették – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón.

Az operatív törzs javaslatai alapján három intézkedést vezetnek be:

  • A munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottiak számára, ha ezt az ott dolgozók biztonsága érdekében szükségesnek látják.
  • November elsejétől a közlekedési eszközökön újra kötelező lesz a maszkviselés.
  • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be. A szociális intézmények esetén pedig az intézményvezetőket feljogosítják a látogatási tilalomról való döntésre.

A magyar állam szintén munkáltató, így az állami szervek esetében is széles körben előírják az oltási kötelezettséget. Az önkormányzatoknál a polgármesterek döntenek a kötelező oltás elrendeléséről.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva később elárulta: az első oltásokat december 15-ig kell megkapniuk a munkavállalóknak ott, ahol ezt számukra előírja a munkáltató.

Egyre nagyobb a migrációs nyomás

Egész Európában a migrációs nyomás most a legnagyobb 2015 óta, és ez a következő hónapokban erősödni fog. Átlagosan 319-en kísérelik meg naponta az illegális átlépést, 2020 azonos időszakában ez a szám 97 volt.

Gulyás Gergely elmondta, hogy eddig közel százezren próbáltak átjutni a magyar határon.

Hozzátette: Európában újrakezdődött a migrációs vita.

Az Európai Unió a migráció pártján áll

A miniszter teljesen elképesztőnek nevezte azt az állítást, hogy migránsok nélkül nem lehetett volna megbirkózni a járvánnyal, és hogy a társadalmainknak szüksége van a migrációra.

Gulyás Gergely azt mondta: jó lenne, ha az Európai Bizottság a migráció pártjáról a külső határvédelem pártjára állna, mert ha nem akarjuk, hogy a járvány és a gazdaság újraindításának idején destabilizálódjon Európa, hatékony határvédelemre és ehhez megfelelő európai hozzájárulásra van szükség.

A kormány levélben fordul a bizottsághoz, hogy legalább részben térítse meg az EU a kerítésépítés árát – közölte.

 

Forrás: hirado.hu