Környezettudatos szemlélet a levegőminőségnél is  - A munkahelyeket teremtő ipari park fejlesztésénél a monitoring kiemelt szempont

A Nyíregyházi Déli Ipari Park fejlesztése kapcsán – az infrastruktúra kiépítése mellett – Nyíregyháza önkormányzata kiemelt feladatként kezeli az érkező, ezres nagyságrendben munkahelyeket teremtő világcégek környezeti terhelésének minimalizálását és azok folyamatos figyelemmel kísérését. A monitoring rendszert részletesen feltérképező cikksorozatunkban ezúttal – a talaj és talajvíz, valamint a szennyvíz után – a levegőminőséggel kapcsolatos ellenőrző rendszert mutatjuk be. A témával kapcsolatban az ipari park tervezésével megbízott Konzorcium (FőMTERV Zrt. és A-Stúdió ’90 Kft.) szakembereit kérdeztük.

 

Mi az immisszió mérés?

A szabad légköri, a környezeti levegőben történő levegőterheltségi szint vizsgálatokat immisszió méréseknek és levegőminőség vizsgálatoknak is nevezzük. Az immisszió mérés esetében fontos szempont a nagyfokú érzékenység és a pontosság, mivel a vizsgálatok időben nem megismételhetőek, továbbá az aktuális mérési eredményeket a meteorológiai tényezők is nagyban befolyásolhatják.

 

Fontos a nyomon követés

A légszennyezettség megállapítása, volumenének és összetételének meghatározása az immisszió mérésével, illetve levegőterheltségi szint vizsgálatokkal lehetséges. Az adott területre vonatkozó levegőterheltségi szint időbeni, rövid- és hosszú távú változásának nyomon követése, valamint a szakemberek által történő elemzése és értelmezése a levegőtisztaság-védelmi intézkedések, eljárások és feladatok alapját képezheti.

Ezért a témában történő vizsgálatoknak számos tevékenység megkezdése előtt, elsőbbséget élvezve célszerű megtörténnie. Nyíregyháza esetében az ipari park fejlesztéséhez kapcsolódóan a levegőterheltségi szint vizsgálatok 2024-ben zajlanak. Az immisszió pontos ismerete és ellenőrzése egyidejűleg azt is mutatja, hogy a már lezajlott intézkedések és beavatkozások elérték-e a kívánt eredményt.

 

Komplex vizsgálat

 

Az immisszió vizsgálata számos célt szolgálhat:
–      a szennyező komponensek fajtáinak és koncentrációjának ismerete,
–      az esetleges szennyezés területi megoszlásának felderítése,
–      a szennyező források meghatározása,
–      a szennyezettség időbeni változásának analízise,
–      veszélyhelyzet jelzése,
–      adatszolgáltatás különböző tevékenységek tervezéséhez, megalapozásához,
–      adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelmi intézkedések minősítéséhez, kontrolljához,
–      környezeti hatásvizsgálatok elkészítéséhez,
–      lakossági panaszok kivizsgálásához,
–      szakértői és tudományos tevékenység.

A vizsgálatok a legtöbb esetben olyan komplex feladatokat jelentenek, melyek megvalósításához a használt vizsgálati módszerek, folyamatos mérések, mintavételi technikák és az ahhoz tartozó műszeres analitikai eljárások, nagy tapasztalattal rendelkező szakembereket igényelnek.

 

Automatikus és manuális mérések

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) Magyarország levegőminőségének folyamatos monitorozására szolgál. A hálózat két fő részből áll: az automata (folyamatos) mérőállomásokból és a manuális (szakaszos) mérőpontokból.

Az OLM hálózatba tartozó mérőállomásokat és mérőpontokat a kormányhivatalok szakemberei üzemeltetik az illetékességi területükön. Az OLM a környezetügyért felelős tárcához, jelenleg az Energiaügyi Minisztériumhoz tartozik. A szakmai irányítás operatív feladatait és a minőségellenőrzést, az adatok gyűjtését, értékelését és végső érvényesítését, valamint továbbítását a Magyar Meteorológiai Szolgáltató (HungaroMet) Nonprofit Zrt. Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központja (LRK) végzi.

 

Folyamatosan figyelik a levegőminőséget

Az automata mérőállomásokon történő vizsgálatokat folyamatosan mérő analizátorokkal és a feladatra meghatározott speciális mintavevőkkel végzik. A folyamatos mérések adatait a telepített rendszer minden órában az adatközpontba továbbítja. A meghatározott terv szerinti mintavételekből származó mintákat akkreditált műszeres laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá. Az automatikus mérőhálózatban általánosan vizsgált komponensek a kén-dioxid, szén-monoxid, ózon, nitrogén-oxidok, benzol, toluol, etil-benzol, xilolok (BTEX), a szálló por PM10, PM2,5 frakciói, valamint a meteorológiai paraméterek (szélsebesség, szélirány, relatív páratartalom, légnyomás, környezeti hőmérséklet).

 

Rendszeresen frissített, megismerhető adatok

Az OLM rendszeresen frissített adatokat biztosít, amelyek segíthetnek a lakosoknak, a szakembereknek és a döntéshozóknak a levegőminőség aktuális állapotának megismerésében és megértésében, a szükséges lépések meghozatalában. A mérőhálózat nyers adatai tájékoztató jellegűek, onnantól tekinthetők véglegesnek, amikor az LRK az adatok érvényesítése után, hivatalosan megjelenteti a tárgyév mérési adatainak éves összesítő értékelését. A validált és nyilvános adatok alapvető fontosságúak lehetnek a levegőminőség javítására irányuló stratégiák kialakításához és az esetlegesen fellépő környezeti, egészségügyi kockázatok csökkentéséhez.

 

Mik azok az immissziós mérőállomások?

Az „immissziós állomás” kifejezés a levegőminőség-mérő állomásokra utal, amelyek a környezeti levegőben lévő szennyezőanyagok koncentrációját mérik. Ezek az állomások azért fontosak a környezeti levegő minőségének megfigyelésében, mert a levegő esetleges szennyezettsége káros hatással lehet az emberi egészségre és a környezetre. Ezek az állomások általában városokban (pl. közlekedési csomópontok, fűtésből származó szennyezés szempontjából releváns terület), ipari területeken, valamint többségében olyan helyeken találhatók, ahol magasabb lehet az emberek számára a környezeti levegőben lévő káros anyagok koncentrációja.

 

Nyomon követhető a levegőterheltségi szint

Az immissziós mérőállomások segítségével nyomon követhető a területre vonatkozó levegőterheltségi szint. A kapott eredmények összehasonlíthatóak az OLM hálózatban működő mérőállomások, illetve az időben párhuzamosan zajló indikatív vizsgálatok mérési adataival, továbbá értékelhetők az érvényben lévő levegőminőségi határértékek alapján. Az állomások hosszú távú adatokat biztosítanak, amelyek segítenek az időbeli trendek elemzésében és az ebből származó levegőtisztaság védelmi intézkedések meghozatalában, hatékonyságuk ellenőrzésében.

 

Környezetvédelem és egészség­megőrzés

Emellett a közzétett adatok segíthetnek az embereknek abban is, hogy tájékozódjanak a környezetük levegőminőségéről és szükség esetén megfelelő lépéseket tegyenek az egészségük védelme érdekében. Ezért a levegőminőség-mérő állomásoknak kulcsfontosságú szerepük van a környezetvédelemben és az egészségmegőrzésben.

 

Tovább bővül a számuk Nyíregyházán

Ezek a komplex vizsgálati rendszerek általában egy speciálisan erre megtervezett és kialakított, állandó helyre telepített konténerben vannak elhelyezve. A mérőállomások műszerezettségét többek között a mérési feladat és a vizsgálandó terület paraméterei (pl. domborzat, emissziós források, hatásterület) határozzák meg. Mindamellett szigorú előírások és szabványok vonatkoznak a mérőállomások telepítésére és üzemeltetésére a kapcsolódó rendelet (6/2011. (I. 14.) VM rendelet) alapján.

Nyíregyházán jelenleg két helyen, a Széna téren és a Hímesben működik automata légszennyezettségi mérőállomás. Az iparipark-fejlesztés keretében pedig a jövőben egy harmadik kerül elhelyezésre a fejlesztési területen, mely az általánosan vizsgált komponenseken felül a területen potenciálisan felmerülő egyéb vegyületcsoportok vizsgálatára is alkalmas lesz. Az ilyen állomások tervezése, építése és üzemeltetése speciális szakértelmet és szakmai tapasztalatot igényel. A használt műszereknek rendelkezni kell típusjóváhagyási igazolással, a mérőállomást üzemeltető szervezetnek pedig a feladat szerinti akkreditációval (Nemzeti Akkreditáló Hatóság) és vizsgálólaboratóriumi státusszal.

(A fotók a Kótaji úti légszennyezettségi mérőállomást mutatják.)