Környezettudatosság – Elektromos hulladékszállítókkal bővül Nyíregyháza

Sajtótájékoztató keretein belül mutatták be azt a mintaprojektet, mellyel két új elektromos hulladékszállítóval bővülne Nyíregyháza. Ezekkel a járművekkel hatékonyabb és környezetbarátabb módon lehet majd folytatni a hulladék elszállítását.

Előnyös új járművek

Két elektromos hulladékszállítóval bővül Nyíregyháza, erről tartottak sajtótájékoztatót szeptember 3-án, a vármegyeházán, ahol Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás elnöke mondott köszöntőbeszédet. A projekt célja a „zöldmobilitás” keretében az elektromos hulladékgyűjtéshez kapcsolódó szemléletformálás. A két új jármű előnyeiről Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt.

Nem bocsátanak ki semmiféle légszennyező anyagot, illetve rendkívül zajtalanok, tehát egy sokkal környezetbarátabb, csendesebb, tisztább technológia lesz, mellyel találkoznak majd az emberek naponta. Ezen kívül különböző előnyökkel rendelkeznek társaságunk, mint üzemeltető számára is. Ezt is a tapasztalati adatok fogják megmutatni, de várhatóan 60–70%-os költségcsökkentés érhető majd el, köszönhetően az üzemanyag-megtakarításnak és a szervizdíj-csökkenésnek – részletezte az ügyvezető.

Az ügyvezető még hozzátette: várható, hogy bővülni fog ezeknek az elektromos hajtású gépeknek a száma, amennyiben a két új szállító hatékonyan működik.

Környezetkímélőbb járművek az egész országban

Dr. Mészáros Virág, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. vezérigazgatója elmondta: a cég első számú célkitűzése az, hogy a fenntartható és környezetbarát energiát a mindennapi élet részévé tegye. Ezért is fontos számukra ennek a projektnek a megvalósítása.

Hatalmas potenciálja van a karbonsemlegességnek a nehézgépjárművek területén, így a közszolgáltatások és a közösségi közlekedés területein is. Ezt ragadta meg a magyar kormányzat azzal a Zöld Busz Programmal, melynek részeként 140 elektromos busz van már Magyarország útjain. Ennek kapcsán történtek meg ezek a demonstrációs mintaprojektek Nyíregyházán is, tehát volt már közöttünk együttműködés. Összesen 9000 tonna szén-dioxid évente az a megtakarítás, mellyel tisztítjuk így az ország útjait – tájékoztatta a megjelenteket dr. Mészáros Virág.

A vezérigazgató azt is kiemelte: a két új hulladékszállítóval mintegy 140 tonnával könnyebbé vállnak majd az utak éves szinten. Azt is megtudtuk, hogy 490 millió forint vissza nem térítendő támogatási összegből szerezték be a járműveket.

Csökkenni fog a hulladéklábnyom

Dr. Podlovics Roland, Nyíregyháza alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet: mit tesz a város környezetéért ez az új projekt.

Nyilvánvalóan ezek a hulladékszállító járművek Nyíregyháza közigazgatási területén fognak szolgálatot teljesíteni, ezáltal a hulladéklábnyoma a környezetgazdálkodásnak csökkenni fog. Nagyon fontos Nyíregyháza szempontjából, hiszen ha a közszolgáltatásokban gondolkodunk, akkor a tömegközlekedések azok, melyek esetében az önkormányzat már 2018-ban 41 darab hasonló hajtású autóbuszt szerzett be, ezzel a lépésünkkel 2500 kilogrammal kevesebb káros anyag kerül a levegőbe, tehát a közszolgáltatás ebben a tekintetben már környezettudatosabb. Ennek a programnak a része ez a szemléletformáló pályázat, melynek keretein belül szereztük be ezeket a hulladékszállító gépeket, melyek a városban lesznek üzemeltetésbe állítva – ismertette az alpolgármester, aki úgy gondolja, a hulladékszállítás ütemezetten, megfelelő minőségben zajlik a városban. A két új jármű várhatóan jövő tavasszal kerül Nyíregyházára és majd a város belterületén fognak dolgozni.