Környezetvédelem – Sokkal többet kell tennünk

Sokkal többet kell tennünk a környezetvédelemért. Erre hívja fel a figyelmet a Nyíregyházi Egyetem környezetvédelmi világnapi programsorozata. Az érdeklődők workshopokon vettek részt, kedden pedig fotókiállítás is nyílik, mely szervesen kapcsolódik a témához. Az előadáson elhangzott: az utolsó utáni pillanatokban vagyunk, amikor még tehetünk valamit a bolygónkért.

Péczeli Eszter volt az egyik tagja az ÖKO 3-as csapatnak, akik az Eötvös iskola versenyzőiként megmérettették magukat a „Közös Jövőnk” Kárpát-medencei Környezetvédelmi Versenyen. Eszter, Pelyák Panka és Kovács Levente az energiahatékonyság kérdéskör kidolgozásával második helyet értek el. Asztalos Anna szintén elindult ezen a versenyen, kutatása a kifagyó zöldtrágya felhasználásának lehetőségeiről szólt, mellyel 3. helyezett lett. Anna idén végzett a Nyíregyházi Egyetemen mezőgazdasági mérnökként, a környezetvédelem témaköre közel áll hozzá.

A díjazott versenyzők workshopot tartottak a nyertes előadásaikkal. Kedden Habarics Béla „Szülőföldem szép határából” című fotókiállításával folytatódik a környezetvédelmi világnap alkalmából megrendezett programsorozat, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy még inkább fenntartható módon kell élnünk, ez a Környezettudományi Intézet igazgatója szerint az egyik legfontosabb.

„Mindannyian tehetünk minden nap ezért. Apró lépések is számítanak: fogmosáskor elzárni időben a vizet, kozmetikumok, tisztítószerek megválasztásával, amelyek inkább környezetbarátok. Az otthonunkban, háztartásokban is kezdhetjük. Mindenki tud tenni a fenntarthatóságért és tenni is kell természetesen.” – mondta Dobróné dr. Tóth Márta igazgató.

A rektor hozzátette: érdemes már egészen kis korban érzékenyíteni a gyerekeket a környezetvédelemmel kapcsolatosan.

„Nagyon felelősen kell az erőforrással, a természeti környezettel foglalkozni. A tudományos kutatás és az edukáció minden szintjén jelenjen meg, akár az óvodákban. A „begyepesedett felnőtteken” nagyon nehéz változtatni. Érdekes példa India, ahol a társadalom érzékenyítését a gyerekeknél kezdik. A gyerek szól rá a szülőkre, hogy a szemetet ne dobja el, a szelektivitás jelenjen meg. Fontos lenne a természetvédelem a hétköznapunkba való bevezetése, tehát ez nem egy tudományos probléma, hanem életforma. És nincs idő.” – hívta fel a figyelmet dr. Szabó György rektor.

Az egyetem fontosnak tartja a világnapokat. Ősszel fogják megrendezni a hulladékgazdálkodási hetet, ahol ismét programokkal, akciókkal, előadásokkal készülnek, melyeken a város civil szervezetei is részt fognak venni.