Koronavírus-szűrésre 205 nyíregyházit választottak ki, vasárnapig tart a mintavétel
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyházán is zajlik a koronavírusra végzett országos szűrővizsgálat. Városunkban 205 előre kiválasztott személyt értesítettek arról, hogy bekerültek a programba, melyet 14 éves és annál idősebb lakosok körében végeznek május 1–14. között. Az ország négy, orvosokat képző egyeteme és a Központi Statisztikai Hivatal közreműködésével megvalósuló szűrés és kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt. Szerdán dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is a helyszínen járt, egyben kérte az érintetteket, vegyenek részt a szűrésen, segítve a közös munkát.

Ott jártunkkor az egyik szűrésre érkező nyíregyházit fogadta a szűrőstáb vezetője, dr. Bartku István. A Jósa András Oktatókórház fül-orr-gégészeti osztályának vezetőhelyettes főorvosa a protokollnak megfelelően irányította Vámosi Viktóriát, aki teljes körű tájékoztatást kapott, mielőtt átesett a gyors, fájdalommentes szűréseken.

Megbízható szűrés

Az orr-szájgarati mintavételt vérvétel követi, tehát nem afféle gyorstesztről, hanem hagyományos, mintavétel alapú, abszolút megbízható szűrésről van szó, melyet az adminisztrációval együtt egy hatfős stáb végez a hét közepétől vasárnapig.

Pozitív hozzáállás

– Teljesen pozitív a nyíregyháziak hozzáállása. Akiket a KSH kiértesített és beütemezett szűrésre, ők eljönnek. Nagyon precízek, fegyelmezettek az emberek, abszolút érdeklődőek, együttműködőek, és csak jó visszajelzésünk van – mondta stábunknak a főorvos.

A fertőzés elterjedtségét segít feltérképezni

Ezt erősítette meg az egyik szűrésre érkező is, aki ugyanúgy néhány perc alatt végzett, mint az utána következők – noha nem gyorstesztről van szó, hanem szakmailag megbízható szűrésről. Az országos folyamat a hónap közepén zárul, az így kapott várhatóan jóval több mint 11 ezer adat segít majd feltérképezni a fertőzés elterjedtségét. A szűrés természetesen arra is jó, hogy kimutassa az esetleges fertőzést, vagy akár annak elmúltát, hiszen sokan tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át a járványt. A megyében nagyjából 1000, Nyíregyházán 205 személyt választottak ki véletlenszerűen.

Fájdalommentes, korrekt

– Nagyon örültem, hogy kiválasztottak, a vizsgálat érdekes volt, tájékoztattak mindenről. Az orr- és a garatmintavétel nem volt fájdalmas egyáltalán, inkább ilyen csiklandozó érzés volt, a vérvétel meg olyan, mint máskor. Mikor megérkeztem, a doktor úr kedvesen fogadott, és mindenről tájékoztatott, nagyon korrektül jártak el – mondta a Nyíregyházi Televíziónak a mintavétel után Vámosi Viktória.

Nem betegeket vizsgálnak

Bár a laikus számára ijesztőnek tűnik az egészségügyi személyzet öltözéke, de fontos tudni, hogy nem betegeket vizsgálnak és ellátnak, hanem a protokoll és az esetleges potenciális fertőzöttek kiszűrése kívánja meg a teljes védőfelszerelést. Szerda délután a város polgármestere is civilben érkezett a szűrőbuszhoz, mivel fontosnak tartja az ügyet.

„Aki kapott értesítést, jöjjön”

– Nem tartozom ahhoz a 205 emberhez, akit kiválasztottak, de nagyon fontosnak tartom, hogy ez a szűrés itt lehetőleg vasárnap estig megtörténjen. Ahogy a doktor úrék mondták, ma mindenki eljött, de hétvégére várják a nagyobb létszámot, amikor nem dolgoznak az emberek. Fontos, hiszen ez egy reprezentatív, véletlenszerű kiválasztás, korcsoport szerint és regionálisan is ad információkat a szükséges döntésekhez. Mindenkit arra kérek, hogy aki kapott értesítést, jöjjön, és vegyen részt ezen a teszten a saját és mindannyiunk érdekében – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Szívesen vesz részt és segít a kórház

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató a helyszínen azt mondta a Nyíregyházi Televíziónak, nagyon örül, hogy intézményük is részt vesz az orvosképző egyetemek, klinikai központok által indított szűrési-kutatási programban. Debrecennel egyébként is példás az együttműködése a megyei kórháznak, ne feledjük, a nyíregyházi Jósa András egyben oktatókórház is. – Mi örömmel tettünk eleget ennek a felkérésnek. Berényi Ervin professzor úr megkeresett engem és természetesen minden olyan dolgot megadunk, amivel tudjuk ezt segíteni. Ez a járványnak a megismeréséhez is hozzájárul, milyen fokon és hány embert érint az országban az átfertőzöttség. Ehhez mi a személyzetet biztosítjuk, illetve bizonyos technikai dolgokat is. Egy csodálatos szűrőbusz van mögöttünk, amin a mi orvos kollégáink végzik a vizsgálatokat a legnagyobb szakértelemmel, odafigyeléssel – jelezte a főigazgató.

Minden rendelkezésre áll

A kórház főigazgatója hozzátette: az intézményben a védőeszközök és feltételek rendelkezésre állnak, a megyében a megbetegedések tendenciái jóval kedvezőbbek, mint az elején, amiben az itteni emberek fegyelmezettsége is benne van. Az országos szűrés adatai pedig a hónap második felében válhatnak ismertté.

Kapcsolódó galéria

Országos szűrővizsgálat - Nyíregyháza