Korszerűsödik Nyíregyháza szemétszállítása

Nyíregyháza önkormányzata egy sikeres pályázatnak köszönhetően korszerűsíti a város szemétszállítását. Ennek első lépéseként június végétől az összes, a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló kukára azonosítót, egy jeladó chipet szerelnek fel. A napokban kapja meg minden nyíregyházi háztartás azt a tájékoztató levelet, amelyben részletes tájékoztatást kapnak a programról, a boríték egy matricát is tartalmaz. Miután ellenőrizték a levélben található adatok helyességét, a borítékban található öntapadó matricát, amelyet fel kell ragasztani a kuka elülső oldalára. A matrica azt a célt szolgálja, hogy az adott háztartáshoz egyértelműen azonosítható legyen a gyűjtőedény, így a kukára kerülő chip is a megfelelő háztartás, megfelelő edényzetére kerüljön. A szemétszállító autókon pedig egy vevőberendezés lesz, így az új rendszerrel gazdaságosabb, áttekinthetőbb lesz a szemétszállítás, hiszen optimalizálni tudják a járatszámokat is.

 

JELADÓK ÉS ÚJ SZELEKTÍV EDÉNYEK

 

Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási kft. ügyvezetője elmondta, a fejlesztésnek csak egyik eleme a jeladók felszerelése. A másik az új szelektív hulladékgyűjtő edények kiosztása a családi házas övezetekben, amelyek a korábbi zsákos rendszert váltják fel.

A THG Kft. arra kéri a lakosságot, hogy a szokásos időben, a szokásos helyre tegyék ki gyűjtőedényüket, akkor is, ha telítettsége azt egyébként nem indokolná. A kukát a gyűjtőautó elhaladása után még 2-3 órát hagyják kint a közterületen, ezzel nagymértékben megkönnyítik a chip felszerelését végző vállalkozó munkáját. A fejlesztés keretében júliusban megkezdődik a 22 ezer új, 240 literes merev falú, szelektív hulladékgyűjtő edények kiosztása is. Az új hulladékgyűjtési rendszer a tervek szerint a próbaidőt követően októbertől működik majd.

Szoboszlai Tibor