Kórusfesztivál és mesterkurzus – Idén online eseményen szól a Cantemus kórusmuzsika
Fotó: Trifonov Éva

A tavaly elmaradt XIII. Cantemus Fesztivál és Mesterkurzus online eseményeiről és céljáról tájékoztatták csütörtökön a sajtót, így az érdeklődőket is a szervezők. Alapvetően a megyei kórház javára rendeznek jótékony célú koncerteket június 20. és július 10. között, de ezidőben Karvezetői mesterkurzust is hirdetnek.

Nagy szerencsétlenséget hozott a 13-as szám a Cantemus Kórusfesztivál szervezőinek és résztvevőinek, hiszen 2020-ban a pandémia miatt elmaradt a Fesztivál és Mesterkurzus. Online eseményen találkoznak és énekelnek idén az énekkarok a Fülöp-szigetektől Tajvanon át Japánig, spanyol vagy svéd dalosok. Most nem a világ érkezik hozzánk, hanem az online térben mi láthatunk bele a nagyvilág kóruskultúrájába.

„A fesztiválon lesz egy nyitókoncert, ami online formában valósul meg, és a világ minden tájáról, nagyjából tíz különböző típusú énekkart győztünk meg a nemes ügy érdekében, akik csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz, és küldtek magukról videófelvételt, amelyből végülis egy folyamatos koncertprogram fog összeállni a néző szeme előtt. Erre a cantemusfestival.org.hu honlapon keresztül lehet regiszrálni, illetve jegyet vásárolni június 20. és július 10. között bármelyik napon, vagy akár többször is, ha valakinek olyan nagy a lelkesedése. Ezen kívül lesz egy élő hangversenyünk itt a Kodály teremben, Nyíregyházán, az Adorján Gusztáv Emlékhangverseny, amelyet a kórház igazgatójának emlékére hoztunk létre, az ő emlékének szentelünk.” - tájékoztatott Szabó Soma, Liszt–díjas karnagy.

Az ismert orvos, közéleti ember a Covid áldozata lett. Megbetegedett a Cantemus Kossuth–díjas karnagya, Szabó Dénes, és sok–sok énekes is. Megtapasztalták az orvosok, ápolók áldozatos munkáját, és a hála vezette őket, amikor a koncertek bevételét a Jósa András Megyei Kórháznak ajánlották fel. A 28-ai emlékhangversenyen a Cantemus Kóruscsalád tagjai szerepelnek majd.

„Olyan eszközöket szeretnénk, amelyek a napi tevékenyéségeinket segítik, és az osztályos gyógyító munkát támogatják. Az egyeztetések most zajlanak, hogy ezek közül nagy értékű EKG legyen, vagy 24 órás vérnyomás monitorozására alkalmas eszköz. Ez természetesen attól is függ, hogy mennyi bevétel jön össze, és a jótékonyság hogyan nyitja ki a zsebeket. Bízunk abban, hogy a befolyó összegből egy olyan  eszközt tudunk vásárolni, amely a kórházunk belgyógyászati típusú osztályain a napi tevékenységet támogatja.” - fogvalmazott Dr. Szondi Zita, a Szabolcs–Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

A pandémia idején – egyéb lehetőségek hiányában – digitális koncertteremmé alakították a Kodály termet, mely a jövőben Full HD minőségben sugároz majd online hangversenyt a koncertteremből kiszoruló zenebarátoknak.

Kapcsolódó galéria

XIII. Cantemus Fesztivál sajtótájékoztató