Köszönőlevél – Dr. Navracsics Tibor levelét adták át a leköszönő polgármestereknek a vármegyeházán
fotó: Szarka Lajos

Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter köszönőleveleit vehették át azok a vármegyei polgármesterek, akik nem folytatják településvezetői munkájukat. Az elismeréseket ünnepélyes keretek között Román István főispán és Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke adta át a vármegyeházán, köszönetet mondva a polgármestereknek a közösségeikért végzett áldozatos munkájukért.

„A magyar közjogi berendezkedésben szép hagyomány él, miszerint azokat a vezetőket, akik fontos tisztségeket töltöttek be egy településen, vármegyében, vagy akár az ország életében, a mandátumuk lejártát követően is megilleti az a megszólítás, amely hivatali idejük alatt illette őket. Éppen ezért helyénvalónak tartom, hogy a jelenlévőket tisztelt polgármester asszonyoknak és tisztelt polgármester uraknak szólítsuk” – Román István ezekkel a szavakkal kezdte beszédét a csütörtök délelőtti ünnepségen a vármegyeháza Bessenyei termében, ahol azokat a polgármestereket köszöntötték, akik a jövőben nem folytatják településvezetői munkájukat. A főispán hangsúlyozta, a kormányhivatal és az önkormányzatok szorosan együtt dolgoztak az elmúlt évek során, a kormányhivatal számos területen támogatta az önkormányzatokat, a közfoglalkoztatási programoktól a hatósági engedélyek kiadásán át, egészen a törvényességi felügyeletig. Az elmúlt öt évben jelentős mennyiségű dokumentumot kezeltek: 23 662 jegyzőkönyvet, 17 518 önkormányzati rendeletet és 272 141 önkormányzati határozatot dolgoztak fel közösen.

„A nyár elején lezajlottak az önkormányzati választások, és október elsejével hivatalba léptek a polgármesterek a vármegyékben. Néhányan folytatják a korábban elkezdett munkájukat, míg mások nem mérették meg magukat a választásokon, és olyanok is vannak, akik nem folytatják polgármesteri tevékenységüket. Ezen a rendezvényen szeretnénk hangsúlyozni, hogy óriási megtiszteltetés betölteni a polgármesteri tisztséget, hiszen ez a település életének formálásában meghatározó szerepet játszik. A mai esemény célja, hogy a vármegye közvéleménye nevében köszönetet mondjunk a leköszönő polgármesterek áldozatos munkájáért” – hangsúlyozta Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja.

A köszöntőbeszédeket követően Román István és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke közösen adták át Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter köszönőlevelét azoknak a polgármestereknek, akik nem folytatják tovább településvezetői munkájukat. A rendezvényen 28 polgármester jelent meg, akik mindannyian elismerésben részesültek az önkormányzatokért végzett áldozatos munkájukért és többéves szolgálatukért. Az elnök köszöntőbeszédében kifejezte háláját a polgármesterek eddigi munkájáért, és hangsúlyozta, a jövőben is számít közösségi tevékenységükre.

„Első alkalommal adjuk át Navracsics miniszter úr megbízásából azokat az elismerő okleveleket, amelyekkel azokat a polgármestereket és kollégákat jutalmazzuk, akik már nem folytatják tovább hivatásukat. Ezzel az oklevéllel szeretnénk emlékeztetni őket arra a fáradhatatlan szolgálatra, amelyet a közösségért végeztek. Az ő munkájuk mindenféleképpen elismerésre méltó, hiszen nincsenek munkaköri leírásaik, mégis mindennel foglalkozniuk kell, ami a településen történik, és az állampolgárok elsőként mindig hozzájuk fordulnak” – fejtette ki Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Az esemény záróprogramjaként a résztvevők közösen megtekintették a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár összefoglaló kisfilmjét. Az alkotás bemutatta a vármegye kulturális és természeti értékeit, hangsúlyozva azok jelentőségét a helyi közösség számára.

Kapcsolódó galéria

Miniszteri köszönő levelek átadása