Nemzetközi hallgatókat fogadtak a Nyíregyházi Egyetemen
Fotó: Illusztráció

24 országból fogadtak nemzetközi hallgatókat a Nyíregyházi Egyetemen, kedden. A rendezvényen bemutatták a 10 éves Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogramot, volt kulturális műsor, a hallgatók bemutatkoztak az intézmény vezetőségének és egymásnak.

Somogyi dallamokat szólaltatott meg citerán Nagy Zsolt Arnold. A Zenei Intézet különleges kulturális műsorral fogadta a nemzetközi hallgatókat, akik 24 országból érkeztek. Ez egy fontos mérföldkő az egyetem és a régió számára is. Közép-Ázsiából, Afrikából és a szomszédos országokból is érkeztek a felsőoktatási intézménybe. A külföldiek körében legnépszerűbb szakok az informatika és a gazdaságtudomány, de más területek is kedveltek.

Miért Nyíregyháza?

A rendezvény megnyitójára várakozva, megkérdeztük a hallgatókat, miért választották a Nyíregyházi Egyetemet. Elmondták, tetszik nekik a város, a környezet, a kampusz és olyan intézményt kerestek, mely lehetőségeket és támogatást nyújt. Egy török nemzetiségű biológushallgató kiemelte, hogy különösen fontos volt számára a sok sportolási opció.

„Többet szeretnék laborban lenni, erre lehetőséget is kaptam. Itt sokkal több sportot űzök, például kerékpározom, és futok is, jó kis futóterületek vannak. A városban nagyon jók a körülmények a kerékpározáshoz, még biciklit is adtak nekem”

mondta Cansu Mükerrem Demirel hallgató.

A rendezvényen bemutatták a Magyar Kormány által indított 10 éves Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogramot.

„Az egyetem kicsit megkésve vágott bele ebbe a kalandba, ennek számos oka van. De megpróbáljuk utolérni a nagy egyetemeket. Jelenleg a Magyar Kormány támogatásával 90 országból fogadhatnánk hallgatókat. Ez komoly marketingmunkát kíván, hogy megtalálják a külföldiek a Nyíregyházi Egyetemet. Sikeresek vagyunk, nagy potenciál van ebben. Részben a kormányzati támogatásnak a Stipendium Hungaricum programnak köszönhetően, de jelentős az önköltséges hallgatók száma is. Számtalan olyan diák van, aki nem kalandot lát ebben, hanem egy életpályának a megalapozását és Nyíregyházát választja felsőoktatási tanulmányai színhelyéül”

mondta el dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

A külföldi hallgatók jelenléte a térség és az ország számára fontos – emelte ki a rektor. Egyes országok kedvezőtlen demográfiai trendjei miatt lényeges a hallgatói szám gyarapítása. A színvonalas képzésekkel Nyíregyháza is felzárkózik a világhoz.