Koszorúverseny – A Váci Mihály Kulturális Központban átadták az adventi dekorációkat a rászoruló gyerekek részére
Fotó: Trifonov Éva

Adventi koszorúversenyt hirdetett a Váci Mihály Kulturális Központ. A felhívásra mintegy 30 dísszel neveztek a nyíregyháziak. Szakemberek értékelték a kézműves munkákat, és díjazták a legjobbakat. Az adventi koszorúk gyermekjóléti intézetben élő, nehéz sorsú gyerekekhez kerülnek. Emellett játékok, sporteszközök is a fa alá kerültek.

Hagyományteremtő szándékkal hirdette az adventi koszorúversenyt a kulturális központ. Megható a felajánlás, a jelentkezők száma, a kézműves munkák szépsége.

„Tényleg a szívünkig hatolt ez a rendezvény, ez a kiállítás, a gyönyörű kiegészítők, a koszorúk” – mondta köszöntőjében Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója, és megköszönte az alkotók felajánlását.

A gyermekjóléti intézmények lakói is meghívást kaptak az ajándékozó délelőttre. A gyerekek nézelődtek, vágyakoztak, melyiket is szeretnék lakásukban látni.

Jámbor Renáta szerint: „Mind nagyon szép. Inkább fehéret és figurásat szeretnék. Ugyan a piros a karácsony színe, de a fehér egzotikusabb.”

Most vasárnap egyszerre négy gyertyát is gyújtanak az átmeneti otthonokban, emlékeznek a kis Jézus születésére, várakoznak az ünnepre, mely talán még nekik is ajándékkal jár szentestén.

„Nagyon örülünk a kezdeményezésnek, amely adventi koszorút fog jelenteni. Mind a Családok Átmeneti Otthona és a Gyerekek Átmeneti Otthonában lakó gyerekeknek, illetve családoknak. Összesen 70 gyerek, illetve felnőtt fogja örömmel fogadni az adventi koszorúkat és az ajándékokat. Miután ez egy első ilyen történet az életünkben, örömmel fogadtuk, hiszen a csillogó szemek mellett most gyertyák is fognak csillogni az asztalokon” – fogalmazott dr. Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója.

„A művelődési ház kezdeményezése és ötlete volt – nyilatkozta Jászai Menyhért alpolgármester. Engem is meglepett, hogy milyen érdeklődés övezte a pályázati kiírást, hiszen a határidőre 29 pályamű érkezett, de később is több munkát küldtek be versenyen kívül, sőt felajánlások is érkeztek. Tudjuk azt, hogy az ajándékokat, a díszeket a legrászorultabb gyerekek, családok fogják megkapni. Minden szempontból hagyományteremtő sorozat első lépésénél vagyunk, mely nagyon jól sikerült és nagyon sok embert megmozgatott.”

A kézműves koszorúkat szakértők értékelték, és döntöttek a helyezésekről.

Az adventnek nagy múltja van, majdnem minden családban készítenek koszorút. Próbáltuk azt a szempontot figyelembe venni, hogy mi az, ami különleges, eltér a szokványostól, valami kis enteriőr van megépítve benne. Természetesen ez színes, a gyertyákat tartalmazza, de az azt körülvevő jópofa vagy hangulatos, vagy igazi mély emlékeket idéző megjelenést díjaztuk – tájékoztatott Zajácz Tamás bőrműves iparművész.

A Váci Mihály Kulturális Központ a tervek szerint jövőre is meghirdeti az adventi koszorúversenyt, és a készítők hozzájárulásával ismét rászoruló családokhoz juttatják.

Kapcsolódó galéria

Adventi koszorúverseny eredményhirdetése a Váci Mihály Kulturális Központban