Koszorúzás – 53 éve hunyt el Váci Mihály
Fotó: Szarka Lajos

53 éve hunyt el Váci Mihály. A Nyíregyházán született költő és író a munkásságával, emberközpontúságával az irodalmi élet meghatározó szereplőjévé vált. Tiszteletére hétfő délelőtt a Bessenyei téren, valamint a Váci Mihály Kulturális Központ előtt tartották az ünnepélyes koszorúzást.

Váci Mihály „Ha itt nem találsz” című költeménye is elhangzott az író és költő halálának 53. évfordulója alkalmából megrendezett koszorúzáson. A Bessenyei téren az emlékszobrát, a Váci Mihály Kulturális Központ előtt az emléktábláját koszorúzták. A rendezvényeken a róla elnevezett kulturális központ és kulturális egyesület, a könyvtár, és Nyíregyháza Megyei Jogú Város képviselete, valamint a Vasvári Pál Gimnázium diákjai vettek részt.

„Azt gondolom, hogy Nyíregyháza Megyei Jogú Város egyik legfontosabb és legboldogabb pillanata, amikor a kulturális rendezvényeken a diákok és a fiatal közösség is részt vesz – emelte ki Nagy Szabina önkormányzati képviselő. – Ugyanis kultúránk ápolásának, a hagyományok őrzésének a fiatal korban el kell kezdődnie. Ez a legjobb út és mód arra, hogy a fiatalságot megismertessük és megszerettessük, akár a költészet csodálatos világával.”

Váci Mihály a magyar irodalmi élet asztalára sokat tett le munkásságával és személyiségével – fogalmazta meg gondolatait az íróról és költőről a Váci Mihály Kulturális Egyesület alapítója. Kiemelte, hogy már a ’70-es években országos szavalóversenyeket neveztek el róla, magyar irodalomból érettségi tétel volt.

„Nyíregyháza igazán büszke lehet rá. Elmondható talán, hogy nem sok Kossuth-díjas, József Attila-díjas írója, országgyűlési képviselője, kulturális bizottsági tagja volt a városnak. Váci Mihály nagyon képzett ember volt…” – mondta Stick Gyula.

A Váci Mihály Kulturális Egyesület alapítója 1963–1970. között Váci Mihály szüleinél szinte családtagként élt a Bartók Béla utca 32. szám alatt. Emlékei szerint a család számára mindig fontos volt a hátrányos helyzetűek segítése. Azt mondta, később az egyesület megalapítása érzelmi indíttatású volt, hogy az emberek megismerjék Váci Mihály munkásságát és emberszeretetét. Bízik abban, hogy emléke fennmarad az utókor számára. A nevét viselő kulturális intézmény múlt héten a hagyományos megyei szavalóverseny megrendezésével is megemlékezett Váci Mihályról.

Kapcsolódó galéria

Emlékezés Váci Mihályra - 20230417