Kötelező lesz az online számla – Akár félmilliós büntetést is kaphatnak a vállalkozók
Kötelező lesz az online számla – Akár félmilliós büntetést is kaphatnak a vállalkozók

Áfatartalomtól függetlenül kötelezővé válik az online adatszolgáltatás a NAV részére. Július elsejétől új szabályok lépnek életbe, ami szintén minden vállalkozót érint. A Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság egy ingyenes, online számlázóprogramot kínál az érintetteknek, de mindenki maga dönthet arról, hogy milyen szoftvert használ, sőt a tévhittel ellentétben, külön program használata sem kötelező.

Korábban az egymillió forintot elérő vagy azt meghaladó áthárított áfatartalom után kellett a számla adatairól nyilatkozni a vállalkozóknak, ez az összeghatár 2018. július elsején százezer forintra csökkent. 2020. július elsejétől újabb változás jön, áfatartalomtól függetlenül már minden kiállított számla után kötelezővé válik az online adatszolgáltatás. A módosítás nem feltétlenül jelent több adminisztrációt azoknak, akik alapból a NAV rendszerét vagy egy olyan online számlázóprogramot használnak, ami kapcsolatban áll az adóhatósággal.

Szinte minden vállalkozót érint

2020. július elsejétől az egyéni vállalkozók, a katások, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, igazából a teljes vállalkozói körnek online adatszolgáltatást kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz a kiállított számlákkal kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy ezek a számlák áfatartalomtól függetlenül, a kiállítás módjától függetlenül be kell, hogy érkezzenek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Nem kötelező számlázóprogram használata, ez egy téves információ, viszont az online adatszolgáltatás mindenképpen kötelező, ehhez be kell regisztrálniuk az onlineszamla.nav.gov.hu felületre. Itt lehetőségük van letölteni a NAV-nak a saját számlázóprogramját is, amihez egy mobilapplikáció is kapcsolódik, leegyszerűsítik ezzel az online számlának a kiállítását, hiszen ezzel egy időben, hogyha a számlát kiállítják, akkor az adatszolgáltatás is megtörténik. Azonban, hogyha valaki számlatömböt használ, papír alapú számlát állít ki, akkor erről adatot kell szolgáltatnia négy napon belül. Ha 500 ezer forintot meghaladja az áfatartalma a számlának, akkor pedig egy napon belül meg kell tenni ezt az adatszolgáltatást

– közölte Magyar Norbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vámigazgatóságának a sajtóreferense.

A kézzel írott számlákról manuálisan kell elvégezni az adatszolgáltatást, regisztráció után a honlapon a számlaadat-rögzítés menüpontban kell begépelni és rögzíteni a legfontosabb információkat. Ha valaki elakad, az információ menüpont alatt találja a felhasználói kézikönyvet, ahol választ kaphat a felmerülő kérdésekre.

Mobilapplikáción is elérhető

A Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság ingyenes, hatékony és online programját akár telefonon is lehet használni egy alkalmazás letöltésével. A NAV saját fejlesztésű programja teljesen ingyenes, IOS és Android rendszeren is használható, az egyetlen feltétel, hogy a felhasználó először regisztráljon az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon. Ezt követően az Online Számlázóprogram webes felületén el kell végezni az alapvető beállításokat, mint például a technikai felhasználó beállítása, létre kell hozni legalább egy nyitott állapotú számlatömböt, majd a webes felületről indítva nyílik lehetőség a számlázóprogram és a mobilapplikáció összepárosítására.

Súlyos bírság

Nagyon fontos még figyelni arra is, hogyha ezt elmulasztják, akkor 200 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatóak. Nagyon kevés az a vállalkozói kör, aki csak magánszemélyek részére állít vagy állíthat ki számlát vagy esetlegesen külföldi cégek, így érdemes előzetesen tájékozódniuk, hogy beleesnek-e ebbe a körbe

– tette hozzá Magyar Norbert.

A hatóság célja

A regisztráció még július elseje előtt kötelező minden érintett számára, de egy rövidebb moratórium természetesen rendelkezésre áll majd a vállalkozók részére, ameddig megismerik az online számlázás helyes módját. A Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság célja a gazdaság fehérítése, illetve így láthatják majd azt is, hogy mennyire egyeznek a benyújtott számlák és a vállalkozók adóbevallásai, valamint, ha a NAV elér majd minden adatot, akkor az egyéni vállalkozók számára is készíthet a jövőben bevallási tervezeteket.