Kötelező nélküli robogók

Sokan kétkerekűn közlekednek

 

A nyári időszakban sokan kétkerekű járművekre váltanak, autó helyett biciklivel vagy motorral, robogóval közlekednek. A motoros, robogós balesetek száma ebben az időszakban megnő. A melegben figyelmetlenebbek az emberek, így sokan nem veszik észre a kétkeréken közlekedőket az utakon. Bordás Béla városgondok elmondta, szinte nap mint nap történik robogós, motoros baleset Nyíregyházán és környékén. A leggyakoribb eset az, amikor a motoros elé fordulnak az autósok. A városgondnok hozzátette, a robogósnak nincs karosszériája, ezért is fontos a megfelelő védőfelszerelés, a jó minőségű bukósisak, valamint a könyök- és lábvédő.

 

Biztonságos megoldás

 

Biztonságot jelenthet a robogós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás is. Ám sokszor a tulajdonosok sem tudják, hogy a segédmotor kerékpárokra – a robogók nagy része ebbe a kategóriában tartozik – előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni, mondta az általunk megkérdezett biztosítási szakértő, Bartha László. Pedig a díjak alacsonyak, például egy 49 köbcentis robogó éves díja átlagosan 4500 forint körül alakul. Bartha László, a BIZTOR Alkusz Kft. szakértője kiemelte, a felmérések szerint a robogók és segédmotorok csupán 50-55%-ára kötöttek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a második vagy harmadik évben már csak a szerződéskötők fele fizeti be a díjakat.

 

Mindig vannak bliccelők

 

Akadnak, akik szándékosan kerülik a díjfizetést, melynek meglétét a hatóságok csak közúti ellenőrzéskor tudják megvizsgálni, hiszen rendszám vagy más, jól látható azonosító a legtöbb robogón nincs.

Dér Vivien