Közel 4200 alsós diák kap tanszertámogatást idén

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is folytatja a hagyományt, és ingyenes tanszercsomagokat biztosít az alsó tagozatos általános iskolások számára, támogatva ezzel az iskolai eszközökhöz való könnyebb hozzáférést. A kezdeményezés célja, hogy a nyíregyházi 1–4. évfolyamos diákok számára gördülékeny iskolakezdést biztosítson, miközben enyhíti a családokra nehezedõ anyagi terheket is.

 

Az önkormányzat elkötelezett amellett, hogy minden diák egyenlõ esélyeket kapjon az oktatásban, függetlenül a szociális helyzetüktõl. A 2024-es évben a tervek szerint összesen 4194, a nyíregyházi székhelyû általános iskolába beiratkozott, állandó nyíregyházi lakóhellyel rendelkezõ gyermek részesül tanszertámogatásban, amelynek értéke bruttó 3000 forint lesz csomagonként. Az iskolakezdést segítõ tanszercsomagok finanszírozását az önkormányzat saját forrásból, a 2024-es költségvetés terhére biztosítja.

A diákok igényeihez igazítva

Az iskolai évfolyamok igényeinek megfelelõen eltérõ tartalommal készülnek a csomagok: az 1–4. évfolyamos diákok számára megfelelõ iskolai eszközökkel, például rajzlapokkal, írólapokkal, zsírkrétákkal, grafitceruzákkal, golyóstollakkal, körzõkkel és szögmérõkkel. Az összeállítást az elõzõ év tapasztalatai alapján gondosan végezték, hogy a lehetõ legtöbb szükséges eszközt biztosítsák a tanulók számára.

Több mint 12 millió forint értékû támogatás

A tavalyi évben összesen 4471 gyermek részesült tanszertámogatásban, amelynek értéke 11 356 340 forint volt, és amelyet szintén a nyíregyházi önkormányzat biztosított. Idén várhatóan majdnem 4200 gyermek számára nyújt segítséget a költségvetésbõl biztosított támogatás, és az erre szánt összeg idén várhatóan 12 000 000 forint. A támogatott évfolyamok létszáma a következõképpen alakul: az elsõ évfolyamon 1003, a második évfolyamon 1033, a harmadik évfolyamon 1021, míg a negyedik évfolyamon 1137 diák részesül a támogatásban. A tanszercsomagok kiszállítása a tervek szerint 2024. augusztus 21. és augusztus 30. között történik majd az érintett köznevelési intézményekbe. Az önkormányzat bízik abban, hogy a támogatás megkönnyíti a diákok számára az iskolakezdést.