Közeleg a magyar kultúra napja, több program is lesz városunkban!
Közeleg a magyar kultúra napja, több program is lesz városunkban!

Vajon hányszor hallottuk már ezt a mondatot?

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Cseke. Illetve most már Szatmárcseke. Sokszor voltam már e csodás Tisza-parti településen. A Himnusz szülőhelyén többek között emlékszobája és bronzszobra is van Kölcsey Ferencnek. Persze ha Szatmárcsekéről van szó, akkor a cinkefőzésre és a csoda-szilvalekvárra is gondolok. No meg arra, hogy vajon idén ki kapja többek között Sebestyén Márta, Törőcsik Mari, Szörényi Levente és Zsigmond Dezső után a Kölcsey Társaság emlékplakettjét?! Pár nap múlva már ezt is tudjuk majd!

 

Megannyi helyen, többek között művelődési házakban, kulturális központokban, könyvtárakban és kult-presszókban lesznek megemlékezések, felolvasások, színes programok a magyar kultúra napja közeledtével. És persze nemcsak Szatmárcsekén, hanem városunkban is.

Január 13-án például a Benczúr téri Filter-ben Könyvkulbot tartanak majd.

A Móricz Zsigmond Olvasókör pedig zenés irodalmi műsorral készül január 17-én. Az olvasóköri tagok felolvassák kedvenc Kölcsey-versüket is. Pénteken 16 órakor kezdődik az esemény a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaratermében.

Január 21-én a jósavárosi és a butykai művelődési házban is tartanak majd megemlékezést.

A városi, központi ünnepség pedig január 22-én 17 órakor kezdődik majd a Váci Mihály Kulturális Központ Színháztermében. Átadják a „Nyíregyháza Város Kulturális Életéért Krúdy Gyula-díj”-at is, majd a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium növendékeinek előadása következik. A késő délutáni, központi ünnepség előtt azonban még lesznek érdekes események! Ez a plakátfotó is összegzi a kísérőrendezvényeket:

 

 

 Szerző: Rutkai