Közelít az 5,7 millióhoz a beoltottak száma, majdnem százezren már háromszorosan védettek
Közelít az 5,7 millióhoz a beoltottak száma, majdnem százezren már háromszorosan védettek

Továbbra is jól halad a koronavírus elleni küzdelem Magyarországon. Egyre többen kérik a harmadik vakcinát, folyamatosan betelnek a meghirdetett férőhelyek, eddig már 5,668 millió embert oltottak be. Három nap után ismét volt halálos áldozata a vírusnak, amely 104 újabb embert fertőzött meg – számolt be az M1 Híradója.

Összeszokott csapatként készültek elő a Fazekas Gábor Idősek otthonának orvosa és ápolói, hogy szobáról szobára járva beoltsák az intézmény lakóit. A 137 ellátott közül, szinte mindenki kérte a harmadik oltást.

Bács-Kiskun megyei Katymáron is kivétel nélkül mindenki élt a harmadik lehetőséggel. A szociális otthon 26 lakója közül eddig 15-en kaphatták meg. Az intézmény orvosa szerint az idősek számára kiemelten fontos a harmadik oltás mert az immunmemória csökkenés náluk sokkal gyorsabb.

„Mivel itt állunk a negyedik hullám küszöbén, amely a delta variánssal fenyeget, nagyon fontos, hogy az immunvédekezését megerősítsük” – mondta Dr. Murcsek Edit, Katymár Község Önkormányzat Szociális Szolgáltató Központ intézményi orvosa.

Kaposváron hat fajta vakcina közül választhatnak a harmadik oltásra érkezők szakemberek segítségével. A meghirdetett napi 270-300 szabad időpontok pedig minden alkalommal hamar betelnek.

Gördülékenyen zajlik az időpontfoglalás a koronavírus elleni harmadik oltásra az egész országban – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. György István elmondta: a harmadik oltásra a háziorvosoknál is lehet jelentkezni, valamint országszerte 78 kórházban zajlik a vakcinák beadása.

Eddig már 96 ezren vették fel a harmadik oltást.

Pécsen pedig egyre több az első oltakozó is. A 300 szabad helyből pénteken 100-an érkezetek első oltásra.

„Az első oltások nagyon fontosak, hisz egy felmenő ágban látjuk naponta az új esetek számát Európa különböző országaiban, ami egy nagy kockázatot jelent. Nagyon fontos, hogy akik nem oltódtak, sokan vannak belőle, mindenképpen regisztráljanak és vegyék fel az első oltást” – mondta Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ elnöke.

A cél, hogy a lehető legtöbben szerezhessenek védettséget. Éppen ezért még a nyitvatartáson is módosított az intézmény.

„A hét két napján különleges nyitvatartást hirdetnek. Az egyik napon már reggel 7 órakor megnyitják az oltópontot, hogy a regisztráltak a napi munka kezdés előtt felvehessék az oltást. Egy másik napon pedig este 7 óráig várják az oltásra érkezőket , annak érdekében hogy a munkavégzés után legyen lehetőségük felvenni a koronavírus elleni vakcinát” –mondta az M1 tudósítója.

Ezeknek is köszönhetően napról napra nő a beoltottak száma. Már 5 millió 668 ezren kapták meg a első oltást.

És több mint 5 millió 498 ezren pedig már a második dózist is.

Három nap után azonban pénteken ismét volt halálos áldozata a vírusnak, ami 104 új fertőzést okozott. 83 beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

hirado.hu