Középkori freskók – Fotókiállítás nyílt Sipos László műemlékfotós munkáiból
Fotó: Szarka Lajos

Jézustól Szent Lászlóig, avagy középkori freskók a megyéből, az adventi készülődés jegyében címmel nyílt a Forster-díjas Sipos László művészettörténész, műemlékfotós kiállítása a Sipeki Fotóstúdió és Galériában. A Nyírfa téren január 14-ig járhatják körbe a bemutató képeit. Az alkotó munkássága bekerült a Nyíregyházi Települési Értéktárba.

30 éve foglalkozik az alkotó műemlékfotózással, de most a pandémia idején újrafényképezte a megyei templomok középkori falképeit. Sipos László a romlás és a megújulás nyomait kereste. A témával kapcsolatban jelent meg egy fotóalbuma, és a hozzá tartozó tanulmánykötet is.

„Úgy gondolom, egy olyan kincsnek a birtokosa Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, mely az egész országban is egyedülálló, mert ilyen minőségben és ilyen mennyiségben középkori falképek, ilyen kis területen nem maradtak fönn. Ennek két oka van. Az egyik az, hogy Szabolcs, Szatmár és Bereg már kívül esett a nagy 150 éves török dúláson, másrészt pedig itt inkább alkalmaztak kő építőanyagokat, és a későbbi változások során a reformáció – érdekes módon –, bár képellenes volt, de a vakolásokkal, a meszelésekkel megőrizte számunkra ezt a középkori kultúrkincset, míg adott esetben római katolikus templomokban a kor divatja szerint mindig újrafestették, újraalakították, tehát ez egy időkapszulaként megőrződött kulturális kincs” – nyilatkozta a Forster-díjas Sipos László.

Az alkotókról nagyon keveset lehet tudni – fogalmaz a művész, hiszen a XIII-XIV-XV., de még a XVI. század elejéről való falképek sem őrizték meg az alkotók neveit. A megnyitón elhangzott, hogy büszkék lehetünk a megye kulturális örökségére. Jó tudni, hogy hatalmas ereje van a mai civilizált világban a templomoknak, ahol megnyugodhat, elcsendesedhet az ember a freskók között.

„Óriási történelmi hagyománya is van nyilvánvalóan, egyrészt a vallási, másrészt annak a lenyomata, hogy a megyében már a kora középkorban is – mivel ezek koraközépkori freskómaradványok – a vallás jelentős szerepet játszott. Olyan egyedi ábrázolásmódok és technikák vannak a megyei templomokban, mely mutatja, hogy ez a környék a Szent istváni reformok után gyorsan követte a keresztény kultúrát, és ez fennmaradt. Több mint ezer éve már, és ez egy nagyon fontos történelmi bizonyítéka annak, hogy ez a hármas megye egy korán katolizált, korán kereszténnyé vált környék volt” – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Keresztény szentjeinket láthatják a kiállításban. Szent Juliannát, vagy a kis Jézust Máriával, Szent László királyunkat, és valamennyi ábrázolást abból a tárgykörből, melyet a római katolikus egyház használ. Mindig másként ábrázoltak annak megfelelően, a mester hogyan volt képes a faliképet megrajzolni, és mi volt ennek a tartalmi mondanivalója.

A kiállítást Nyíregyháza egyik új kulturális színterén, a Nyírfa téri Sipeki Fotóstúdió és Galéria kirakatablakaiban láthatják január 14-ig.

Kapcsolódó galéria

Sipos László kiállítása a Nyírfa téren