Középpontban a gyermekkönyvek

1972-ben az országban először Nyíregyházán rendezték meg a Gyermekkönyvhónapot, azóta minden évben négy hetet arra fordítanak a szakemberek, hogy a 14 év alattiakat olvasásra ösztönözzék. Tapasztalataik szerint ugyanis a mai gyermekek sokkal kevesebbet olvasnak, mint négy évtizeddel ezelőtt.

Könyvtári misszió

Dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár gyermekrészleg-vezetője a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, nagyon fontos, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a papír alapú könyvek olvasására, hiszen a számítógép, az internet és a televízió miatt sokan elpártoltak az olvasástól. A könyvtár dolgozói misszióként élik meg a gyermekek olvasóvá nevelését, hiszen szerintük a könyvek tanítanak, nevelnek és szórakoztatnak a leginkább.

Programok 0–14 éves korig

A könyvtárosok úgy állították össze a hónap programjait, hogy a 14 év alatti gyermekek mindegyike talál korának megfelelő elfoglaltságot. Olvasással kapcsolatos események nem csupán Nyíregyházán, hanem a megye több településén várják a kicsiket. A Gyermekkönyvhónap kiemelt esemény a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár életében.

Csontosné Maleczki Ilona, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a programsorozat sajtótájékoztatóján azt mondta, kiemelt rendezvény ez a könyvtár életében, hiszen ilyenkor olyan események fogadják a gyermekeket, amelyeken egész évben nincs lehetőségük részt venni.

Londoni mackók

Találkozhatnak a gyermekek többek között a Londoni mackók szerzőjével, Tóth Krisztina író, költő, műfordítóval és Kassovitz László népi rímfaragóval. Kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők azt a 71 állatos gyermekrajzot, amelyeket a könyvtár pályázatára készítettek a diákok. Mindezek mellett hangos olvasási és mesemondó versennyel, játszóházi, kézműves foglalkozásokkal is várják a gyermekeket. A könyvtár szakemberei a legkisebbekre is gondoltak: a Csirip tanyán meseolvasás után kézműves foglalkozásokkal kedveskednek a 3 év alattiaknak és szüleiknek.

Mikita Eszter

(Fotó: Feigel Lóránd)