Közérthetőség és szakszerűség a bírósági jogalkalmazásban

A közérthető fogalmazás alapjairól dr. habil Minya Károly phd., a Nyíregyházi Egyetem tanára beszélt, kiemelve, hogy a társadalom részéről a bírósági kommunikációval szemben jogos elvárás, hogy a szakszerűség mellett érthető, világos is legyen. Elmondta, hogy a jogi kommunikáció színterei eltérhetnek, azonban mérvadó a jogi szakember és a laikus közti kommunikáció közérthetősége. A határozatok szerkesztésénél fontos szempont az igényes, közérthető stílus és a nyelvtanilag helyes fogalmazás.

Dr. Ficsor Krisztina, a Debreceni Egyetem adjunktusa „Formalizmus a jogalkalmazásban” című előadásában jogelméleti szempontból közelítette meg az ítéletek megfogalmazásának különböző formáit.

A határozatszerkesztés vizsgálatának tárgykörében a Kúria által felállított Joggyakorlat elemző csoport megállapításait Gulácsiné dr. Torda Gabriella, a Nyíregyházi Törvényszék bírája ismertette. Előadásában hangsúlyozta a munkacsoport ajánlásainak figyelembevételét: a megalapozott, logikus és félreértésre okot nem adó megfogalmazások alkalmazását.

A bíráknak a délutáni workshop keretében Gulácsiné dr. Torda Gabriella és dr. Fázsi László tanácselnökök vezetésével lehetőségük nyílt az egyszerű, letisztult stílus alkalmazhatóságának megvitatására, pozitív és negatív példák elemzésére, s egységes álláspont kialakítására a határozatok közérthetővé tétele érdekében.

Nyíregyházi Törvényszék