Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár – 50 vármegyei kiállító mutatta be termékeit
Fotó: Szarka Lajos

Újra Nyíregyháza főtere adott otthont a vármegyei közfoglalkoztatási kiállításnak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal által szervezett VII. Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár keretein belül 50 vármegyei kiállító mutatta be a járási startmunka mintaprogramok eredményeként előállított termékeit.

A VII. Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárt azzal a céllal szervezte meg a vármegyei kormányhivatal, hogy bemutassák a közfoglalkoztatás során megtermelt értékes termékeket, valamint, hogy elismerjék az ebben részt vevő települések vezetőinek, munkatársainak és a közfoglalkoztatottaknak a munkáját. A kiállításon a látogatók kézműves termékek, mezőgazdasági áruk és egyéb helyi értékek széles palettáját tekinthették meg Nyíregyháza főterén. Az eseményen Román István főispán köszöntötte elsőként a vendégeket.

„A közfoglalkoztatás egy átfogó munkaügyi rendszer része, és örömteli hír mindannyiunk számára, hogy az álláslehetőségek folyamatosan bővülnek a vármegye egész területén. Külön öröm, hogy a foglalkoztatási főosztály és osztályai rendszeresen kapnak munkaerő iránti megkereséseket, amelyekre szívesen közvetítjük a megfelelő jelölteket. Mivel a közfoglalkoztatást átmeneti megoldásnak tekintjük, fontos kiemelni azokat a programokat is, amelyek segítik az embereket abban, hogy a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra lépjenek át. Ezek a kezdeményezések lehetőséget teremtenek a stabilabb, hosszú távú foglalkoztatásra” – mondta el Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja.

A szervező vármegyei kormányhivatal vezetője hozzátette, hogy a közfoglalkoztatás révén létrehozott értékek nemcsak a helyi közösségek számára fontosak, hanem az egész vármegyének, hiszen ezek az erőfeszítések hozzájárulnak a települések fejlődéséhez és önállóságuk növeléséhez. Az eseményre elfogadta a meghívást Bíró Katalin, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának osztályvezetője is.

„A Belügyminisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a közfoglalkoztatási programok támogatására az idei évben több mint 23,06 milliárd forintot biztosított, amely 16 311 fő foglalkoztatását tette lehetővé. 2011 óta pedig összesen több mint 430 milliárd forintnyi támogatás került felhasználásra a vármegyében. Ezek a számok is azt mutatják, hogy a közfoglalkoztatásra továbbra is szükség van, és a jövőben is folytatnunk kell ezt a munkát.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A Belügyminisztérium továbbra is elkötelezett amellett, hogy minél több hátrányos helyzetű álláskereső számára biztosítson munkalehetőséget az ország minden részén, ezáltal esélyt teremtve az egyének és családjaik számára egy stabilabb, jobb életre” – ismertette köszöntőjében Bíró Katalin, a BM Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály osztályvezetője.

Az elmúlt öt évben Nyíregyháza kiemelt figyelmet fordított a munkahelyteremtésre és a gazdaságfejlesztésre, ami elsőszámú prioritásként jelent meg a város vezetésének célkitűzései között. Dr. Kovács Ferenc polgármester a rendezvényen kiemelte, hogy az eredmények önmagukért beszélnek, a munkanélküliség jelentősen csökkent és a közfoglalkoztatás szerepe is visszaszorult a gazdasági fejlődés következtében.

„Az elmúlt években csökkent a közfoglalkoztatottak száma, aminek egyik oka, hogy sokan átkerültek a munkaerőpiacra. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszik gazdaságfejlesztési programunk, amelynek célja, hogy a következő években több ezer új munkahely jöjjön létre. Szeretnénk, ha ezek az álláslehetőségek elsősorban helyi emberekhez jutnának el, de nemcsak a nyíregyházi lakosokat értjük ezalatt, hanem a megye egészét is. Több mint tízéves tapasztalatunk azt mutatja, hogy a nagy nyíregyházi munkáltatók dolgozóinak körülbelül fele bejáró, tehát más településekről érkezik. Ezért is fontosnak tartjuk, hogy a megye lakosságának minél szélesebb rétege számára nyújtsunk új lehetőségeket” – részletezte dr. Kovács Ferenc.

A kormányhivatal idén negyedik alkalommal termékdíj pályázatokat is hirdetett, amire 16 pályázat érkezett be, melynek harmadik helyezettje Fehérgyarmat Város Önkormányzata, a helyi sajátosságok programban készített kézműves termékeivel: plüss állatok, táskák, terítők, gyermeksátor, őszi dekoráció munkáival, valamint ezüstérmet kapott Tiszadada Község Önkormányzata, a 8 és 4 tojásos száraz tésztáival, melyekkel 2022. augusztus elejétől találkozhatnak a vásárlók egy országos áruházlánc termékei között. Az aranyérmet pedig Nyírtass Község Önkormányzata által készített horgolt termékek, gyermekágyneműk kapták. Az önkormányzat a helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási mintaprogram keretében 5 munkavállalót foglalkoztat, akik kézimunkát előállító tevékenységet folytatnak.

„A kelengyegyártás ötlete onnan született, hogy településünk hosszú évek óta 50 000 forint készpénztámogatást nyújt az itt született gyermekeknek. Úgy gondoltuk, hogy a pénzbeli segítségen túl valami maradandó, kézzel fogható ajándékkal is kedveskedhetnénk az újszülötteknek és családjaiknak. Mivel közfoglalkoztatás keretében lehetőségünk nyílt a megfelelő infrastruktúra kialakítására, elkezdtük saját készítésű termékek előállítását. Ennek eredményeként összeállítottunk egy kis kezdőcsomagot, amely egy puha babatakarót, textilpelenkát, valamint egy horgolt játékfigurát tartalmaz. Így nemcsak egy egyszeri pénzösszeggel, hanem egy szeretettel készített, maradandó ajándékkal is támogathatjuk az új családtagokat” – fejtette ki Jenei Erzsébet, Nyírtass polgármestere.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az idén is több vármegyében van kiállítás, majd szeptember 20-án és 21-én Budapesten mutatják be az egész országot átfogó eredményeket.

 

Kapcsolódó galéria

Közfoglalkoztatási Kiállítás 2024