Közgyűlés – 30 napirendi pontról döntöttek a képviselők csütörtökön
Fotók: Szarka Lajos

A város díjazottjai kerültek a csütörtöki közgyűlés középpontjába, elismerést kapott a turisztikai ágazat dolgozója, az orvosi szektor kiemelt munkatársai, valamint a képzőművészek és a közbiztonság elkötelezett szakembere is. A képviselők több olyan előterjesztést fogadtak el, amelyekkel különböző pályázatokról, fejlesztésekről és beruházásokról döntöttek.

Különböző díjak, kitüntetések és elismerések átadásával kezdődött a csütörtöki városi közgyűlés. Elsőként a Bencs László Emlékérmet adták át Tatár Anikó részére, aki a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. csapatát erősíti, mint front office menedzser, de hosszú évtizedek óta a város turisztikai népszerűségének növelésén dolgozik. A közgyűlés a „Nyíregyháza Város Sportjáért” „Kovács „Bütyök” József-díj”-at adományozta Kovács Rita Európa-bajnok magyar hosszútávúszó részére. Ő volt az első magyar női úszó, aki érmet szerzett nyílt vízi világbajnokságon, jelenleg a Nyíregyházi Sportcentrum trénere. Életútja, kiváló szakmai teljesítménye és páratlan edzői tevékenysége miatt méltán érdemelte ki az elismerést. A közgyűlés a „Nyíregyháza Város Közbiztonságáért” „Sztárek Ferenc-díj”-at adományozta Szabó István tűzoltó százados részére, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az átadáson, így Gerebenics Károly tűzoltó ezredes vette át a kitüntetést. Szabó István tűzoltó százados már 20 éve végzi felelősségteljesen Nyíregyháza és térsége tűzvédelmével; az itt élő lakosság magas szintű biztonságának megteremtésével kapcsolatos feladatait. Az „Eisert Árpád-díj” a város lakosságának gyógyításában kifejtett odaadó, kiemelkedő munkát végző személyeknek adományozható. Ebben az évben a kitüntetést dr. Noviczki Miklós kapta, aki a Nyíregyházi Jósa András Oktatókórház adjunktusa az Ortopédiai Osztályon, valamint Mezei Józsefné munkáját ismerték el ezzel a díjjal, a segítőkész és empatikus ápoló mögött már közel 40 éves szakmai életút van. Képzőművészeti ösztöndíjat kapott Szolanics Elvira népi iparművész, keramikus, aki tagja, illetve alelnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesületnek. Számos hazai és külföldi kiállításon és pályázaton vesz részt. Szintén képzőművészeti ösztöndíjat adtak át Németh Erika szobrászművésznek, aki továbbá kurátor és a művészeti szakgimnázium szaktanára. Három személy címzetes főorvosi címet vehetett át, dr. Szerdahelyi Zita, dr. Gutlébeth Linda és dr. Puskás András fogszakorvosok. Mindannyian magas színvonalú ellátást biztosítanak pácienseiknek, ennek érdekében pedig folyamatosan képzik magukat.

A képviselők több olyan előterjesztést fogadtak el, amelyekkel különböző pályázatokról, fejlesztésekről és beruházásokról döntöttek. Így többek között egy olyan határon átnyúló uniós pályázatot is elfogadtak, amely „A közösségi sportok hatékonyságának erősítése az egészségügyi ellenálló képesség érdekében a regionális politikák keretében” címet viseli. A projekt célja, hogy támogassa az európai helyi és regionális döntéshozókat a közösségi sportok kínálatának bővítésében és minőségének emelésében. Nyíregyháza számos jógyakorlatot tud felmutatni a partnerek számára a közösségi sport céljára használható infrastruktúra kiépítésétől kezdve a közösségi sportprogramokon át a komplex egészségügyi felmérésekig és prevencióig. Nyíregyháza vállalta, hogy kiemelt figyelmet fordít a közösségi sport további erősítésére a fizikai és mentális egészség javítása céljából – egyéni és közösségi szinten egyaránt.

A közgyűlésen új közterületek elnevezéséről is döntöttek. Az orosi városrészben 8 szakasz kapott nevet, valamennyi különböző gombafajtákról, így például Vargánya, Laska, Őzláb és Csiperke utca néven szerepelnek ezentúl a térképen.

A június 9-ei önkormányzati választás után csütörtökön tartottak először közgyűlést Nyíregyházán, természetesen még a régi képviselő-testülettel. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, bár a megbízóleveleket már átvették az új és a régi-új közgyűlési tagok is, de a jelenlegi testület mandátuma októberig szól, így addig nem lesz személyi változás Nyíregyházán sem.

A képviselők összesen 23 előterjesztést fogadtak el a nyílt ülésen, majd hét továbbiról döntöttek zárt ülés keretein belül.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20240627