Közgyűlés: Continental Aréna lett a BUSZACSA-ból

800 millió forint fejlesztési forrás érkezett a kormánytól Nyíregyházára a januárban átutalt 500 millió forint mellé. Ezt jelentette be Nyíregyháza polgármestere napirend előtt a közgyűlésen. Dr. Kovács Ferenc elmondta, a Modern Városok Program keretében kapta meg a pénzt az önkormányzat, hogy a tervezett programelemek megvalósítása minél hamarabb elkezdődhessen. A forrás egy jelentős hányadából, 300 millióból a közlekedést fogják fejleszteni, de jut belőle az NYVSC pálya sportlétesítményeinek felújítására, illetve a szabadtéri színpad rekonstrukciója és a múzeumfalu fejlesztése is elkezdődhet.

– Azt tervezzük, hogy a nagykörút, a Tiszavasvári út, a Bethlen Gábor utca kereszteződésében, figyelemmel arra is, hogy a nyugati elkerülő már a Tiszavasvári útig ért, megnövekedett a forgalom, egy csomópontot fejlesszünk, ezzel is a közlekedést biztonságosabbá téve. 250 millió forint az atlétikai sportcentrum, azaz a jelenlegi Tiszavasvári úti NYVSC telep építéséhez érkezik. 150 millió a múzeumfalu fejlesztéséhez, 100 millió forint pedig a szabadtéri színpad fejlesztéséhez – fejtette ki dr. Kovács Ferenc.

 

Táncművészeti fesztivál és Pálinkanap is lesz

 

A közgyűlésen döntés született arról is, hogy milyen nagyrendezvények lesznek a városban idén. A képviselő-testület elfogadta, hogy a Helló Nyíregyháza, a Városnapok, a Gyermeknap, a Múzeumok Éjszakája, a Tirpák Fesztivál és az évbúcsúztató rendezvények mellett lesz Táncművészeti Fesztivál, Repülőnap és Pálinkanap is.

További képekért kattintson a fotóra!

– Nagyon lényegesnek tartom, itt az elsőrendű dolog az, hogy a városlakók, az ide látogatók, a turisták nagyon jól érezzék magukat, érezzék azt a nyüzsgést, ami ebben a városban az elmúlt időszakban pont a kulturális téren elindult. Azt gondolom, hogy azokra az értékeinkre, hungarikumokra, amelyek éppen ebből a megyéből indultak, itt akár pálinkákra is gondolhatok, táncművészetre, ezekre valamennyien büszkék lehetünk, és biztosított egész évben az a kulturális pezsgés, amit korábban is, most is szeretnénk fenntartani – mondta el dr. Adorján Gusztáv frakcióvezető (Fidesz-KDNP).

 

Continental Aréna lesz a BUSZACSA új neve!

 

A közgyűlés elfogadta, hogy biztosítja az önerőt a Móricz Zsigmond Általános Iskola tornatermének, valamint a Zrínyi Ilona Gimnáziumhoz tartozó Tiszavasvári úti sportcsarnok felújításához. Az épületek rekonstrukciójához pályázati forrás áll rendelkezésre, 70 százalékos támogatottsággal. A közgyűlésen az is elhangzott, a Móricz tornaterme a labdarúgás-utánpótlás, míg a Zrínyi Tiszavasvári úti sportcsarnoka az ifjú kézilabda-növendékek nevelésében fontos helyszín. Az is kiderült, hogy a Continental szerződést kötött a Nyíregyházi Sportcentrum Kft.-vel. A megállapodás szerint öt év alatt több mint 1,25 milliárd forintot biztosít a gumigyártó cég az utánpótlás-nevelésre. A Sportcentrum vezetése úgy döntött, a támogatásért cserébe új nevet ad a BUSZACSA-nak, ami ezek után Continental Aréna lesz. Ezt a megállapodást pártállástól függetlenül minden képviselő üdvözölte.

– A legnagyobb eredmény most a város életében annak a Contitech-es megállapodásnak van, ami a következő öt évben évi 250 millió forint TAO-s támogatást biztost az utánpótlás-nevelésre a Sportcentrumnak. Ez nyilvánvalóan jó a Sportcentrumnak, hiszen annyival kevesebb TAO-s támogatást kell begyűjteni. Ezzel nagy problémája volt a Sportcentrumnak, hogy az elnyert támogatásokat korábban nem tudta feltölteni – hangsúlyozta Nagy László, az MSZP frakcióvezetője.

 

Terítéken a közösségi közlekedés

 

485 millió forintot biztosít a helyi tömegközlekedés fenntartására az önkormányzat, erről is döntés született a közgyűlésen. A Jobbik képviselői azt mondták, a tömegközlekedést fejleszteni kell, mert úgy látják, a városlakóknak túl magasak a viteldíjak, a járműpark ellenben elöregedett. – Az ár-érték arányt nagyon fontosnak tartjuk. Jelenleg úgy ítéljük meg, ez nincs összhangban. Tehát a lakosok, amit megvásárolnak, a jegyárért azért színvonaltalan minőséget kapnak a közlekedési társaságtól. Elmaradott, régi Volán járműveken kell közlekedniük. Nem igazán komfortosak. Szeretnénk, ha ez is a modernizáció útjára lépne – mondta a jobbikos Béres Csaba.

 

Színházügy: megdöbbentő levél a művészeti tanácstól

 

A közgyűlésen beszámolót tartott Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház frissen kinevezett ügyvezetője is. Az intézmény korábbi cégvezetője arról számolt be, hogy minden rendben van a színházban. Új darabokra készülnek, és már a Szabadtéri Nyár programsorozat is kezd tisztázódni. A színházzal kapcsolatban Nagy László azt a kérdést intézte a polgármesterhez, hogy miért nem osztotta meg a képviselőkkel a színházban kialakult problémákat, és döntött közösen Schlanger András munkaszerződésének felbontásáról. Dr. Kovács Ferenc erre felolvasta a színház művészeti tanácsának egy korábbi levelét, amiben a testület arról számolt be, hogy az elmúlt fél évben a bizonytalanság és a tanácstalanság jellemezte az intézményt. A polgármester hozzáfűzte, döntést kellett hozni a színház érdekében és vállalta az ezzel járó felelősséget.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)