Közgyűlés: jobb lesz Nyíregyházán élni, ha nyernek a nagy pályázatok

Elkezdődtek a munkálatok és előreláthatólag novemberre elkészül a Szegfű utca négysávossá bővítése – a napirendi pontok tárgyalása előtt ezzel a polgármesteri bejelentéssel kezdődött a nyári szünetet követő közgyűlés a Városházán. Dr. Kovács Ferenc arról számolt be, a 300 millió forintos beruházás 20 éve várat magára. Most már csak hónapok kérdése, hogy megoldódjon az egyik legfontosabb közlekedési probléma a belvárosban. A polgármester ezt követően arról is beszámolt, hogy az önkormányzat tervpályázatot írt ki az állami forrásokból a Modern Városok Program keretében épülő sóstói négycsillagos szállodára. Erre nagy volt az érdeklődés, 10 pályamunka is beérkezett. A neves építészekből álló zsűri ezek közül hármat ajánlott a város figyelmébe, amelyeket meg is vásárolták. A pályamunkákat a nagyközönségnek is bemutatják. A következő hetekben a Váci Mihály Kulturális Központban fogják kiállítani a terveket.

 

Három milliárdból újulhatnak meg a fontos utak

 

A napirendi pontok tárgyalásakor egy újabb közlekedésfejlesztési pályázat támogatásáról dönthettek a képviselők. Az önkormányzat a Településfejlesztési Operatív Program segítségével olyan nagy forgalmú, gazdasági szempontból is fontos utcákat kíván felújítani, mint Borbányán a Tünde, a Kertvárosban a Derkovits, és a Szélsőbokori. A pályázat emellett tartalmazza részlegesen a Legyező út – a Szélsőbokori és Derkovits közötti – szakászának és a Rókabokori út – a Michelin és a Nyugati elkerülő közötti – szakaszának felújítását és egy négy ágú csomópont kialakítást a Szélsőbokori és a Tiszavasvári út találkozásánál. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Kifejezetten hangsúllyal fogalmaztuk meg a közlekedésfejlesztést. Ezen a területen van a legnagyobb elmaradása a városnak. Több évtizedes elmaradása. Azt gondolom, ezzel a pályázattal is nagyon sokat tudunk tenni a ledolgozása érdekében. Jelenleg két közlekedési fejlesztési csomagunk már jóváhagyást nyert. Az egyik a Szegfű utca, a másik a Kígyó utca. De része a kerékpárút kiépítése a Kállói úton a városhatárig és a csapadékvíz elvezetése is elkezdődött a Malomkertben. Ugye mindenki emlékszik, milyen belvízhelyzet alakult ki itt 2010/11-ben. Mindent megteszünk, hogy ilyen többé ne alakuljon ki – mondta dr. Kovács Ferenc.

A több mint 2,9 milliárd forintos projektet pártállástól függetlenül támogatták a képviselők, azonban ellenzéki oldalról a szocialisták szorgalmazták, hogy a Nyugati elkerülőn épüljön újabb szakasz. 

– Sokkal fontosabbnak tartottam volna azt, hogy összekötő út készüljön a gazdasági övezet és az elkerülő út között, hiszen a kamionforgalmat ez tudná igazából megszüntetni a Kertvárosban. Azzal, hogy utakat újítunk fel, az örvendetes, minden városrész örülne ennek, igazából mégis az a legfontosabb, hogy ennek az útnak az elkészülte jelentené azt, hogy végérvényesen megszabadulna a kamionforgalomtól a kertvárosi városrész és ez jelentené a végleges megoldást. Addig utakat újítunk fel, ez nagyon szép és jó dolog, de a kamionok az új utakon fognak menni amellett, hogy a személygépkocsik is jobb utakon fognak közlekedni egy darabig – fejtette ki Nagy László (MSZP).

 

Még több kondipark

 

Újabb kondiparkok létesítésre is pályázatot ad be a város, erről is döntés született a mai közgyűlésen. Az önkormányzat saját erőből eddig 13 rekreációs parkot épített meg és egy országos pályázat segítségével most bővülhet a számuk Nyíregyházán. Az önkormányzat összesen 10 újabb park létesítésre adott be pályázatot. Ha minden pályázat nyerne, akkor a sóstóhegyi Igrice utcán az Árpád utcán, a Rákóczi utcán, a Szántó Kovács János utcán, azt Északi körúton, az Ószőlő utcán, a Tiszafa utcán Oroson és a Kollégium utcán Nyírszőlősben tarthatják majd karban az egészségüket a városlakók – az előzetes tervek szerint. 

– Már, amikor egyeztettünk, megfogalmazódott, hogy 10 helyszínt jelölünk meg, de nagy valószínűséggel nem biztos, hogy mind a 10 helyszín fog nyerni kondipark létesítésére. Ám ne feledkezzünk meg arról, hogy ez csak az egyik része a kondiparkok fejlesztésének, hiszen a város önerőből is épít kondiparkokat. Ezen túl pedig megnyílt egy ilyen lehetőség, hogy pályázati forrásból is lehet sportparkokat is létesíteni. Nem hagyja ki a város ezt a lehetőséget, de tudunk arról, hogy nagyon sok település és nagyon sok kisebb település is benyújtotta a pályázatait – hangsúlyozta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese.

 

Hét kilométeres sétány épülhet az erdőben

 

Pályázatot nyújt be a város az Integrált Terülteti Program forrásaira is. Hét kilométeres erdei sétányt kívánnak megépíteni az állatpark és az erdei tornapálya között. A sétány a Föld növény- és állatvilágát mutatja majd be és összesen 223 millió forintból valósulhat meg. A képviselők ezt a projektet is támogatták, azonban a jobbikosok szerint ekkora összegből további idegenforgalmat növelő beruházásokat is meg lehetne valósítani.

– Véleményünk szerint 223 millió forint összértékű megvalósítás... Kicsit sokkaljuk ennek a tanösvénynek a megépítését. Ebből az összegből sokkal nagyobb turisztikai vonzerőt növelő beruházást is meg lehetne valósítani. Ennek ötleteit majd folyamatosan fogjuk szorgalmazni, illetve a sajtóban közölni. Most nem kívánok erről beszélni – mondta el Béres Csaba (Jobbik).

A közgyűlésen döntés született arról is, hogy pályázatot nyújt be a város az Eszterlánc Északi Óvoda konyhájának felújítására és a borbányai művelődés ház homlokzati felújítása érdekében.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)