Közgyűlés – Több út is megújulhat a közeljövőben a város különböző pontjain
Fotók: Szarka Lajos

Öt projektben számos utca és útszakasz újulhat meg Nyíregyházán, többek között a Tölgyes, a Kossuth és a Malom utca, de gyalog- és kerékpárút is épülhet a közeljövőben – többek között erről is döntöttek csütörtökön a közgyűlésen. Köszöntötték és gratuláltak a párizsi olimpián és paralimpián szereplő nyíregyházi sportolóknak és megköszönték azon képviselők munkáját, akik hosszú éveken át dolgoztak a városért, de októbertől már nem lesznek az újonnan létrejött közgyűlés tagjai.

Sportolók, akikre büszkék lehetünk

A csütörtöki közgyűlésen köszöntötték azokat a nyíregyházi sportolókat és edzőiket, akik részt vettek a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékokon Párizsban, mindannyian átvehették a város kitüntetését. Elsőként Kovács Richárd ökölvívónak és edzőjének Nagy Lajosnak gratuláltak.

Ricsi élete első olimpiáján, a párizsi olimpián a 63 és fél kg-s súlycsoportban a pontszerző ötödik helyen végzett”

Hornyák Enikő sportreferens és dr. Kovács Ferenc polgármester ezt követően a négyszeres olimpikont, Helebrandt Mátét és edzőjét Pokrovenszki Józsefet köszöntötte.

28-szoros magyar bajnok, három különböző távon országos csúcstartó, 5-10-50 km-en”

Majd Tarjányi István kerekesszékes vívót és edzőjét Pákey Bélát köszöntötték és adták át a város kitüntetését.

A kerekesszékes vívás zászlóvivője Nyíregyházán Tarjányi István, aki kétszeres Európa-bajnoki ezüst érmes, háromszoros magyar bajnok válogatott versenyző”

Fucsovics Márton teniszezőt most nem tudták személyesen köszönteni, jelenleg is versenyez Franciaországban, de neki is gratuláltak az olimpiai szerepléséhez. A közgyűlés Sport Bizottságának javaslatára valamennyijüket pénzösszeggel is jutalmazzák. Gratuláltak a sportolóknak és további eredményes szereplést kívántak nekik.

Köszönet az elmúlt évek munkájáért

A közgyűlési rendnek megfelelően polgármesteri szóbeli kiegészítéssel folytatódott az ülés. Dr. Kovács Ferenc megköszönte azoknak a munkáját, akik az elmúlt öt évben a város fejlődésén dolgoztak, ahogy a polgármester fogalmazott, nagyon eredményes öt év van az önkormányzat mögött. Amikor megalakult a közgyűlés, akkor megfogalmazták a ciklus prioritásait, ezek között szerepelt a gazdaságfejlesztés segítése és erősítése, valamint a munkahelyteremtés, ez kapcsolódott a korábban elkezdett Nyíregyháza hazavár programhoz, melynek célja a fiatalok helyben tartása vagy visszahívása a városba. A vállalásokat sikerült teljesíteni, öt nagy beruházás is folyamatban van, az ipari park további bővítéséről pedig a csütörtöki közgyűlésen is döntöttek – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

Én azt gondolom, hogy ez egy óriási horderejű változás, ami itt Nyíregyházán történt. Voltak nehezebb időszakok és kevésbé pozitív események ezen a területen is, de a itt van például a Qvantum, ami az Electrolux helyét veszi át és már elkezdi a munkát lassan, jövőre elkezdi a Boysen, majd nem sokára a dél-koreai W-Scope. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ennek a ciklusnak a végéig több ezer új munkahely létesül Nyíregyházán és a város gazdasági ereje, potenciálja is lényegesen erősödik” - hangsúlyozta a polgármester.

Ebben az öt évben voltak nehéz és fájdalmas pillanatok is, ezzel folytatta gondolatait dr. Kovács Ferenc polgármester, majd a két frakcióvezető, Halkóné dr. Rudolf Éva és Jeszenszki András is megemlékezett dr. Adorján Gusztávról és Lövei Csabáról, akik az elmúlt időszakban vesztették életüket és fontos tagjai voltak a város életének, valamint a közgyűlésnek egyaránt. A hamarosan véget érő önkormányzati ciklus értékelésében a polgármester külön köszönetet mondott azoknak a leköszönő bizottsági elnököknek, akik nem indultak újra, dr. Tirpák Györgynek, dr. Rákóczi Ildikónak és Tormássi Gézának, valamint dr. Ujhelyi János ellenzéki képviselőnek.

Frakcióvezetők értékelése

A képviselők csütörtökön találkoztak utoljára ebben a formában mint városi közgyűlés, legközelebb már a júniusi választásokon mandátumot nyert képviselők alakuló ülését tartják a nyíregyházi Városházán. A frakcióvezetők megköszönték a képviselők elmúlt öt évnyi munkáját, amikor olyan kihívásokkal is szembe kellett nézniük, amire korábban nem volt példa, ilyen volt a koronavírus-járvány, majd az energiaválság. A nehezebb időszakok ellenére is sikeres ciklust zár a Fidesz-KDNP, így fogalmazott Halkóné dr. Rudolf Éva.

Legfontosabb volt számunkra az a hatékony gazdálkodás, tervezés és összedolgozás a frakción belül is, hogy hatékonnyá tudjuk tenni a város fejlesztését és fejlődését. Nézzük egy kicsit összegezve, hogy mi is történt az elmúlt öt évben: ha csak az ipari park és a gazdaságélénkítő beruházásoknak a fejlesztését nézzük, akkor igen csak nincs mit szégyenkeznünk, sőt, büszkék lehetünk az elmúlt öt évnek a teljesítményére. De ha a különböző intézményeknek a felújítását vesszük górcső alá, akkor is azt mondhatom, hogy nagyon eredményes ciklust zártunk. Szociális juttatások terén sem szégyenkezhetünk. Összességében azt mondhatom, hogy egy nagyon sikeres és eredményes ötéves ciklust zárunk magunk mögött, bízom benne, hogy az előttünk álló öt év is legalább ilyen sikeres lesz” – Halkóné Dr. Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP frakcióvezető.

A Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője is értékelte az elmúlt ciklust, köszönetet mondott a polgármesteri hivatal dolgozóinak, akik a precizitásukkal segítették a képviselői munkát. A mögöttünk álló öt évben sokszor túl tudtak lépni a politikai ügyeken, ha szakmai vagy emberi kérdésekről volt szó – tette hozzá Jeszenszki András.

Amit ki szeretnék emelni, az az együttműködés, visszafelé tekintve már inkább a pozitivitást emelem ki én is frakcióvezetőként, hiszen ezekben az embert próbáló időkben fontos volt az, hogy legyen valamiféle kommunikáció, legyen együttműködés a városvezetés és az ellenzéki Szövetségben Nyíregyházáért frakció között. Nagyon sok javaslatunk volt, mind egészségügyi mind technikai a covid időszakban, az energiatakarékossági időszakban, ennek nagyon örülünk, hogy párbeszéd mentén ezekben az ügyekben előrelépéseket tudtunk elkönyvelni. A képviselőink nagyon aktívak voltak ebben a ciklusban” – mondta Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

Bursa Hungarica

A napirendi pontok megtárgyalásával folytatódott a közgyűlés munkája, a képviselők döntöttek arról, hogy az önkormányzat 2025-ben is csatlakozik a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára kiírható Bursa Hungarica Ösztöndíjhoz. Az elmúlt években Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata évente átlagosan 80-130 fő szociálisan hátrányos helyzetű, állandó nyíregyházi lakhellyel rendelkező, felsőoktatásban tanuló vagy tanulni szándékozó fiatalt támogatott.

Térfigyelő kamerák a városban

Az idei költségvetésben 20-25 darab térfigyelő kamera telepítésére szükséges pénzösszeg került jóváhagyásra, a helyszínek kiválasztásakor több szempontot is figyelembe vettek, így például nagyobb projektek során megvalósult értékeket védenek, kereszteződésekhez, nagyforgalmú utakhoz, parkolók és játszóterek közelébe helyezték ki az eszközöket. A 25 új kamera kihelyezésével a közterület-felügyelet munkatársaira újabb feladat hárult, ezért a jövőben szeretnék az ott dolgozók létszámát is bővíteni, miután az ügyeleti központ 24 órás. A kamerahálózat növeli a közbiztonságot, biztosítja a közterület általános rendjét, a vagyon megóvását, együttműködve a többi hatósággal, többek között a rendőrség bűnüldöző munkáját is segítik a kamerafelvételek.

Jelentős útfelújítások kezdődhetnek

A közgyűlés több közlekedésfejlesztéssel és belterületi utak fejlesztésével kapcsolatos előterjesztést is megtárgyalt, majd elfogadott, összesen öt darab Terület és Településfejlesztési Plusz pályázati lehetőség keretében. Az egyik pályázat megvalósításával a Tiszavasvári út – Varsó utca – Derkovits utca közötti szakaszán közös gyalog- és kerékpárút épülhet ki. A tervezett beruházás helyszínén jelenleg töredezett, rossz minőségű és keskeny a burkolat. A belterületi utak II. számú ütem pályázat célja az önkormányzati tulajdonú belterületi közutak felújítása, közlekedésbiztonsági célú fejlesztése a lakóterületekkel való kapcsolatok javítása. Ebben a projektben a Tölgyes utca fejlesztése valósulhat meg, a felújítás során a burkolatot 6 méterre szélesítenék, zárt csapadékvíz elvezetés kiépítésére is sor kerül a szükséges helyeken, az északi oldalon járdát alakítanak ki, valamint három helyszínen sebességcsökkentő elemet is kihelyeznek. A III. ütemben három út újulhat meg: a Kossuth utca a Vay Ádám körút és a Dohány utca között, a Malom utca a Bessenyei tér és a Toldi utca között, valamint a Sóstóhegyi út a Korányi Frigyes és a Mogyoró utca között. A V. ütemben megújulhat a Pető utca, amelynek során a már meglévő szilárd burkolattól a Verőfény utcáig, mintegy 425 méteren épülhet ki szilárd útburkolatú út, valamint csapadékvíz elvezetését biztosító rendszer. A Belterületi utak fejlesztése projekt VI. ütemében megvalósulhat a Vay Ádám körút, Vasvári Pár utca és a Hunyadi utca közötti szakaszának a felújítása. Dr. Kovács Ferenc polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után kiemelte, a lakosságot időben fogják tájékoztatni minden fejlesztés megkezdése előtt.

Sport, egészség, mozgás

Nyíregyháza is csatlakozott a Mozgás receptre programhoz, így az orvosok akár már fizikai aktivitást is írhatnak fel receptre a pácienseknek. A Mozdulj Nyíregyháza őszi programjai hamarosan indulnak, ezek között lesz olyan foglalkozás, amelyet a háziorvos is felírhat. Ezek helyszínéül az új Szabadidő Sportközpont szolgál szeptember 23-tól, amelyet a Városi Stadion mellett építettek. Október 5-én pedig Nyíregyházára érkezik a Richter egészségváros program, ingyenes szűrések és egészségügyi tanácsadás, valamint ismeretterjesztő előadások is várják majd az érdeklődőket a Kossuth téren. A program jótékonysági célja a kórház árnyékolástechnikai fejlesztéseire irányul, a Richter által felajánlott három és fél millió forintos alapadományt a program minden résztvevője a saját aktivitásával tudja növelni, akár egy szűrésen való részvétellel.

Hitel nélküli gazdálkodás

Az önkormányzat első féléves költségvetési gazdálkodása alapján Varga János könyvvizsgáló szóbeli kiegészítésében úgy fogalmazott, egyértelműen megállapítható, hogy az intézményrendszer működéséhez és fenntartáshoz, valamint a fejlesztésekhez szükséges források rendelkezésre állnak a városnál, majd kiemelte, hogy a város hitel nélkül gazdálkodik. A mostani időszakban kiemelt jelentőségű egy önkormányzat számára, hogy gazdasági és pénzügyi stabilitással működhet – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

A képviselők 23 előterjesztésről nyílt, majd további 4 napi rendi pontról zárt ülésen döntöttek csütörtökön a városi közgyűlésen.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20240912