Közlekedésbiztonsági szaktábor Nyíregyházán – Rendőrkutyás bemutatóval indult a hét
Fotó: Trifonov Éva

Közlekedésbiztonsági szaktábort szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A hétfői napon a rendészet volt a főszerepben, de a hét során lesz kerékpáros közlekedési verseny, kirándulás és számos vetélkedő is. A cél pedig, hogy a fiatal korosztály már időben elsajátíthasson mindent, ami a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen.

Kezdetét vette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság Közlekedésbiztonsági szaktábora, melynek hétfői helyszíne a Kis Vakond Tábor főhadiszállása volt. A vasárnaptól szombatig tartó tábor célja, hogy a közlekedési kultúrát már időben elsajátíthassák a gyermekek, megtanulják a szabályokat és később ezeknek megfelelően közlekedjenek. A helyszínen több mint száz gyermek kísérte figyelemmel hétfő délelőtt a rendőrség kutyás bemutatóját, közülük volt, aki már nem először vett részt a táborban.

– Az előző táborokkal kapcsolatban nagyon pozitív élményeim vannak, hiszen mindig nagyon sok a program és itt biztosan nem unatkozik az ember. A generációnkhoz kapcsolódik a telefon és itt teljesen le lehet tenni és lehet élvezni a tábort. Amiatt is jöttem vissza, mert nagyon szeretek barátkozni, és az egyik barátnőmmel itt, ebben a táborban ismerkedtünk meg és azóta is tartjuk a kapcsolatot. Ez a harmadik alkalom, hogy részt veszek a táborban – mesélte Béres Liliána, aki már 14 éves, de ahogy elmondta, még mindig tud új élményeket és hasznos tudást adni számára a tábor.

Nemcsak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság által érkeztek gyerekek a helyszínre, hiszen a Kis Vakond Tábor 60 napközis táborozója is izgatottan figyelte a rendőrkutyás akciót.

– Nekem nagyon tetszik, mert nagyon jó és érdekes. Újdonság számomra, hogy úgymond csatáznak az emberek a kutyákkal, nagyon érdekes – mondta Kecskés Iván táborozó. A Gárdonyi Géza Tagintézmény 11 éves tanulója azt is elárulta, azért különleges számára ez a program, mert ő is rendőr szeretne lenni.

A táborozók izgalmas pillanatoknak lehettek szemtanúi, hiszen a délelőtt során a magasan képzett rendőrkutyák álltak a középpontban, akik a közönség legnagyobb örömére első vezényszóra szót fogadtak gazdáiknak és cselekedtek. Megtalálták az elrejtett kábítószert, feltartóztatták az igazoltatás alól kibúvó férfit és elfogták a fegyveres támadót is.

– A hétfői nap mindig a rendészeti nap. Ez nemcsak a rendészetet jelenti önmagában, hanem a társszervek segítségével egy komplex bemutatót szeretnénk a gyerekeknek tartani. Ebbe beletartozik a Katasztrófavédelem tűzoltóautójukkal, beletartozik a Vöröskereszt, akik különböző feladatokkal és szituációkkal érkeznek a táborba immár évek óta, és a rendőrség különböző szolgálati ágai is képviselik magukat. A bűnügyi technika ujjlenyomatvétellel, tehát mindenki elteheti magának majd az ujjlenyomatát, de itt vannak a kutyás rendőrök, a kommandósok, a közlekedésrendészet különböző járművekkel, de van fegyverzetbemutató, amit nagyon élveznek a gyerekek. Nyilván a dinamikus bemutató, a lövöldözés, a kutyás bemutató, ami leköti őket és egy maradandó élményt jelent a táborozóknak – nyilatkozta a helyszínen Szikszai Tihamér r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

A hét során még lesz izgalmakban részük a táborozóknak bőven, hiszen kedden és csütörtökön kerékpáros közlekedési versenyen vesznek részt a strand területén, szerdán a Nyíregyházi Állatparkba, pénteken pedig a Baktai Erdészetbe látogatnak majd el. Minden programhoz kapcsolódik természetesen majd egy-egy vetélkedő vagy megmérettetés, a cél pedig, hogy a fiatal korosztály már időben elsajátíthasson mindent, ami a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen.

Kapcsolódó galéria

Kutyás rendőrségi bemutató a Kisvakond táborban