Közlekedési ellenőrzés – Nagy létszámmal vonult ki a rendőrség

 Teljes körű rendőrségi ellenőrzést tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya szerdán az Orosi út egyik szakaszán. Az arra közlekedőket nagy számban szondáztatták, továbbá azt is megnézték, hogy minden megfeleljen a közlekedési előírásoknak.

Alapos, komplex ellenőrzés

Egy teljes körű, demonstratív ellenőrzést tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya, ehhez pedig a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség állománya is csatlakozott. Morvai Szabolcs, a Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetője elmondta: több mint 50 fővel vonultak ki, hogy intézkedéseket tegyenek, elsősorban a fő baleseti okok visszaszorítása érdekében.

Az országos, illetve a helyi statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a legfőbb baleseti okok az elsőbbségi, az előzési, a kanyarodási szabályok, s a követési távolság be nem tartása. Továbbá a tilos jelzés figyelmen kívül hagyása, illetve a sebességhatár túllépése miatt következnek be a szabálysértések. Mindezek mellett ellenőrizzük a járművezetők ittasságát, bódultságát, valamint a passzív biztonsági eszközöknek a használatát, vagy épp azok elmaradását – tájékoztatta szerkesztőségünket a Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetője.

További ellenőrzések várhatóak

A múlt héten is volt már egy hasonló ellenőrzés a városban, ennek során is a passzív biztonsági eszközök használatát figyelték meg a közlekedőknél, és akárcsak most, az év további részében is használni fogják majd. Az ellenőrzéseket havonta két alkalommal tervezik elvégezni hasonlóan nagy létszámmal, az osztályvezető azonban kiemelte: fokozottan kell majd számítani további kisebb rendőrségi intézkedésekre is.

Cél a balesetek számának csökkentése

A rendőrség a szerdai szondáztatások és megfigyelések során az összes technikai eszközét bevetette, hogy minél hatékonyabban dolgozhassanak.

A mai napon a rendőrség az összes rendelkezésére álló technikai eszközét beveti ezen az ellenőrzésen. Jelen vannak a megkülönböztető jelzésekkel ellátott szolgálati gépjárműveink, emellett a civil, de rendőrségi jellegű járműveink, továbbá szolgálati motorkerékpárok is részt vesznek az ellenőrzésen. Alkalmazzuk a rendelkezésünkre álló drónt is, a Készenléti Rendőrség pedig helikopterrel segíti a munkánkat – részletezte Morvai Szabolcs.

A drónos megfigyelésre a délutáni órákban számíthattak a gépjármű vezetők, a helikopter pedig délelőtt tartotta szemmel a nyíregyházi közlekedést és szűrte ki a szabálytalanságokat. Az osztályvezető még hozzátette: Nyíregyházán heti szinten találkoznak ittas vezetőkkel és a balesetek is mindennaposak, ezért is tartják nagyon fontosnak ezeket az intézkedéseket. A rendőrség elsődleges célja, hogy csökkenthessék az ilyen a baleseteket, különösen a halálos kimenetelű eseteket. A közlekedési ellenőrzés reggel 9 órától egészen 15 óráig tartott.