Közös erővel az emberkereskedelem ellen
Prostitúcióra kényszerítés, csicskáztatás, álházasság. Több ezer embert is érinthet a szexuális és munkacélú kizsákmányolás Magyarországon. Az áldozatokat többnyire hamis ígéretekkel csábítják Nyugat-Európába. Csak keveseknek adatik meg, hogy kiszabaduljanak sanyarú helyzetükből. A rendőrség most civil szervezetkkel alakít ki jelzőrendszert, hogy megakadályozzák az egyre jobban virágzó emberkereskedelmet.

Virágzik az emberkereskedelem Európában. Ezt mondja a rendőrség. Egyre több embert kényszerítenek prostitúcióra vagy dolgoztatják szolgaként, fizetség nélkül. A bűnelkövetők úgy tűnik könnyűszerrel találnak áldozatokat Kelet-Európában. A fiatal lányoknak és asszonyoknak azt ígérik, hogy nagy pénzt fognak keresni, ha a testüket áruba bocsátják nyugati nagyvárosokban. A férfiakat pedig munkalehetőséggel kecsegtetik, aztán kiderül, hogy fizetség nélkül, csupán csicskáztatják őket. A rendőrség egyre több ilyen bűncselekményt tár fel, azonban áldozatok többségét mégsem találják meg. A rendőrség ezért egy projekt keretében különböző hatóságokkal és civil szervezetekkel igyekszik összefogni az ilyen jellegű bűncselekmények ellen.

– Azt szoktam mondani, hogy ez egy lehetetlen küldetés nagyon sokszor, mert borzasztó fényes ígéretek vannak. Mind a munka célú kizsákmányolásnál, mind a szexuálisnál. Jó fizetéseket ígérnek, nagyon jó lakáskörülményeket ígérnek azoknak, akik ezekkel nem rendelkeznek, s akik aztán elmennek és megpróbálják. Azonban el kellene az elején mondani, hogy ha lehetőségünk van, hogy mi várja őt, hogy legalább legyen tisztában vele és legyen döntési lehetősége – mondta Német Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályvezetője.


 

Jelzőrendszerrel az emberkereskedelem ellen

 

 

További képekért kattintson a fotóra!

A rendőrség az unió által is finanszírozott úgynevezett Belső Biztonsági Alap kereteiből próbálja fokozni a küzdelmet az emberkereskedelem ellen.Csütörtökön Nyíregyházán olyan hatóságok, intézmények és civil szervezetek vezetőivel tárgyaltak egy jelzőrendszer kialakításáról, amely a megelőzésre teszi a hangsúlyt. A találkozón részt vettek olyanok is, akik már korábban is segítettek magyar lányoknak megmenekülni a stricik fogságából.

– Nagyon sok együttműködő partnerünk van nemzetközi szinten. Németországgal, Svájccal, Bulgáriával tartjuk a kapocslatot, és az ő felkérésükre volt már olyan, hogy áldozattá vált fiatal lányoknak és asszonyoknak mi segítettünk abban, hogy haza is jöhessenek – fogalmazott Szlovenszki Lászlóné, a Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület szakmai- és projektvezetője.

 

A szakemberek azt mondják, az lenne a legfontosabb, hogy a lehetséges áldozatokat felvilágosítsák. Elmondják nekik, hogy mire számítsanak és ne dőljenek be az emberkereskedők ígéreteinek. A mai találkozón arra is választ kerestek, hogy a különböző szervezetek, milyen feladatokat tudnak a megelőzés érdekében elvállalni.

 

Z. Pintye Zsolt