Közösségi rendészet Nyíregyházán

A közösségi rendészet projekt több éve jött létre Magyarországon, a megvalósítását a Svájci Fejlesztési Alap támogatta. A program lényege, hogy a közösségi rendészeti filozófiát a klasszikusan reagáló magyar rendőrségen is meg tudják honosítani. Négy kísérleti városban indult el a feladatrendszer, köztük Nyíregyházán, ahol a körzetekben hét rendőr vesz részt a közösségi rendészeti munkában. Az új filozófia célja, hogy az egyenruhás rendőrök közelebb kerüljenek a lakossághoz. Az eddigi tapasztalatok alapján ez sikerült is, megduplázódott a felkérés a bűnmegelőzési előadásokra, nyugdíjasklubokba, ifjúsági szervezetekhez, iskolákba, óvodákba látogattak el, és részt vettek a Csellengő-akciókban.

 

KÖZELEBB KERÜLNI A LAKOSSÁGHOZ

 

Dr. Illés László, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője elmondta, a lakóközösségek problémáit sikerült olyan módon megoldani, hogy közös képviselők is kifejezték hálájukat. Olyan határterületekről van szó, amelyek egyik hatósághoz sem tartoznak igazán. A közösségi rendészet felmérte a problémát, és közvetített a lakóközösség és az illetékes hatóság között, így ezeket hatékonyan tudták megoldani mindenki megelégedésére.

 

BÍZNAK A FOLYTATÁSBAN

 

A közösségi rendészet egyéves tesztidőszaka július elsején lezárul, de a Nyíregyházi Rendőrkapitányság bízik abban, hogy az őszi programokba újra bekapcsolódhatnak. A Belügyminisztérium elkötelezett a program fejlesztésében és kiterjesztésében, a tervek szerint országosan 20 városban szeretnék folytatni.

Szoboszlai Tibor