Kriptaleletek Nyíregyházán
A 17., 18. századra jellemző temetkezési szokásokat, kriptabelsőket és leleteket mutat be a Jósa András Múzeum időszaki kiállítása. A látogatók megtudhatják hogyan zajlott a temetés, milyen ceremóniák voltak, továbbá hogyan emlékeztek az elhunytakról rokonaik.

Károlyi Ferenc 1758-ban hunyt el. Temetési ceremóniájának forgatókönyve segítségével elképzelhetjük, milyen is volt akkoriban egy főúri temetés.

A Jósa András Múzeum új tárlata azonban nem csak egy különlegességet mutat be a XVII-XVIII. századi temetkezési szokások iránt érdeklődőknek. A kíváncsiskodók igazi csemegékre bukkanhatnak a még hangulatában is kriptabelsőre emlékeztető kiállításon.

A tárlaton kiállított tárgyakból kiderül, hogyan zajlott 2-300 évvel ezelőtt egy temetés? Mit tettek az elhunyt mellé, és milyen öltözékben helyezték a sírba? Mi maradt meg ebből az utókorra? Hogyan emlékeztek az elhunytakról rokonaik? És egyáltalán: hogyan néz ki egy kripta? A kiállításon az egyik legszégyenletesebb, ugyanakkor igen gyakori eseményre, a sírfeltörésekre vonatkozóan is láthatók dokumentumok, valamint feljegyzések is, amelyek a XIX-XX. századból maradtak az utókorra. A Jósa András Múzeum tárlatának titkai január 3-tól március 1-ig felfedezhetőek.

Piszár Tünde