Krúdy-nap – Városszerte megemlékeztek a prózaírás kiváló mesteréről

Méltó módon emlékeztek meg Krúdy Gyuláról, a város nagy szülöttéről, akinek születésnapja alkalmából számos kulturális program zajlott pénteken Nyíregyházán. Az ünnepség koszorúzással kezdődött az író emlékházánál, iskolájánál és szobránál, ahol a Kossuth Lajos és Krúdy Gyula Gimnázium diákjai tisztelegtek műsorokkal. A programsorozat az író örökségének állított emléket, amelyben a Kállay Gyűjtemény, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és a Krúdy Art Mozi is aktívan részt vett.

Ábrándi, Alföldi remete, Gyula bácsi, Jó barát, Kuruc levente, Szindbád, Török Gedeon – néhány álnév Krúdy Gyula, a modern magyar prózaírás mestere tollából, akire pénteken városszerte megemlékeztek. Nyíregyházán minden évben kiemelt eseményként ünneplik a város legnagyobb irodalmi alakját, aki 1878. október 21-én született. Az író életének és munkásságának felelevenítésére a városban, ahol számos intézmény büszkén viseli a nevét, kulturális események, többek között kiállítások, koszorúzások és ünnepi műsorok várták az érdeklődőket.

A Szent István utcán kezdődött

A megemlékezés a Szent István utcai szülőháznál kezdődött, ahol a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium diákjai adtak elő műsort, amelyben Krúdy Gyula különleges karakterét a mai kor fiataljainak szemszögéből elevenítették meg. A Krúdyt megformáló diákot az író műveiben a kitalált világokban rejlő apró örömök szeretete különösen megragadta.

– A kitalált világokat kihasználva, a való világ limitációt levetve magáról, alteregója mögé bújva tudta közvetíteni nekünk azt az általános élettanácsot, hogy tanuljuk meg élvezni a mindennapi apróbb dolgokat, ne csak a nagy, monumentális cselekedeteket, amik egy ember életében vagy megvalósulnak, vagy nem

 – mondta Jámbor Dominik, 12. b osztályos tanuló, Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium.

A homokfutó előtt is koszorúztak

A programok ezt követően a Bessenyei téren folytatódtak a Krúdy szobornál, ahol a Krúdy Gyula Gimnázium tanulói is részt vettek az ünnepségen. Előadásukkal életre keltették az író egykori szellemiségét. Nagy Szabina önkormányzati képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta, Krúdy Gyula világhírű munkásságának megőrzése és továbbörökítése nem csupán a város múltjának tiszteletét szolgálja, hanem fontos feladat a következő generációk számára is. Mindig is nyíregyháziak vallotta magát.

"Ennek a városnak voltam az írója. Az én olvasóim sohasem kérdezték, hol születtem? Minden írásomból kitűnik, hogy nyíregyházi vagyok, aki büszke származására. 30 esztendeig mindig Nyíregyházáról írtam. Könyveim éppúgy jelenítik a régi Nyíregyházát, mint akár a város múzeumai…"

- írta Krúdy Nyíregyházáról.

„Mi büszkén őrizzük városunk szülöttének emlékét. Az egyik legfontosabb feladatunk, nekünk felnőtteknek, művészként, kulturális szakemberként, pedagógusként, szülőként vagy nagyszülőként, hogy tovább örökítsük Nyíregyháza szülötte, Krúdy Gyula világhírű munkásságát. A következő generáció számára is. és tisztelettel adózunk emléke előtt”

 –  emelte ki Nagy Szabina.

Kultúra minden mennyiségben 

A Krúdy-nap programsorozata egy különleges belvárosi sétával és a Krúdy Art Moziban, a "Tizedes meg a többiek" digitálisan felújított változatának vetítésével is várta az érdeklődőket. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kiállítással mutatta be Krúdy első kiadású műveit, valamint régi rádiós és televíziós felvételekkel idézték meg az író munkásságát. A napot városszerte művészeti kiállítások tették még színesebbé, így a Pál Gyula Teremben október 26-ig, valamint a Városi Galériában november 2-ig különleges tárlatok várják az érdeklődőket. A pénteki ünnepségek zárásaként a szervező oktatási intézmények, az önkormányzat, valamint a város kulturális intézményeinek képviselői virágokat és koszorúkat helyeztek el a Krúdy emlékhelyeken, valamint a Krúdy szobornál.