Krúdy Napok Nyíregyházán

Krúdy Gyula 1878. október 21-én látta meg a napvilágot Nyíregyházán. Szent István utcai szülőházának falán ma is tábla őrzi emlékét. Nyíregyházán 2011 óta minden évben a Krúdy Napok keretein belül idézik fel a Szindbád írójának életét, munkásságát. Október 16-án, pénteken és 17-én, szombaton kulturális programok repítik vissza az emlékezni vágyókat a 19. század végére és a 20. század első éveibe.

 

Úgy írt Nyíregyházáról, ahogy senki más

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere az esemény sajtótájékoztatóján azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, kevés olyan ember született, akit a magyar irodalom, képzőművészet a „fontos” emberek között tart számon. Az alpolgármester kifejtette, az egyik ilyen, a korában meg nem értett művésznek számító Krúdy Gyula, akinek irodalomtörténeti munkássága ma már része a Nyíregyházi Települési Értéktárba felvett nemzeti értékeknek. Dr. Ulrich Attila hozzátette, a jó tollú ember, az érzelmeit szépen fogalmazta meg és úgy írt Nyíregyházáról, ahogy más nem. Nyíregyházának ez fontos, többek között ezért is választotta 2011-ben posztumusz díszpolgárává a város.

További képekért kattintson a fotóra!

A programsorozat pénteken koszorúzással kezdődik, majd az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulói emlékműsorral tisztelegnek az író előtt. A város szülöttéről elnevezett gimnázium növendékei Krúdy Gyula műveiből tartanak felolvasást, a Jósa András Múzeumban pedig a rendezvény keretein belül nyitja meg kaput az az emléktárlat, ahol a gyermek Krúdy tárgyait tekinthetik meg az érdeklődők. Az eseménysorozatba a Móricz Zsigmond Színház művészei is bekapcsolódnak, ők Krúdy korának hangulatát idézik meg Nyíregyháza főterén.

 

Korabeli hangulat a főtéren

 

Schlanger András, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója elmondta, a Kossuth térre megérkezik majd két úr, akik nótázgatnak a korabeli bálokról, majd másnaposak lévén savanyú levesre vágynak, így bezörgetnek a fogadóba. Beszélgetnek a szép lányokról, majd a Nyírség Táncegyüttes bemutatójával komplex színházi előadás áll össze dallal, zenével, tánccal. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Krúdy-művek népszerűsítésével és felolvasással állít emléket, a gyerekeket népi játszótérrel várják, a kalandvágyókat pedig omnibuszos utazásra hívják.

A Váci Mihály Kulturális Központ filmvetítésekkel és irodalmi összeállításokkal tiszteleg Krúdy Gyula emléke előtt. A Krúdyt idéző programok szombaton folytatódnak Nyíregyházán. A programokban akkor a hagyomány, a tiszteletadás és a megemlékezés mellett kulturális csemegéket és gasztronómiai élményeket kínálnak a városlakóknak.

A részletes programokért kattintson ide!

Mikita Eszter

(Fotó: Szarka Lajos)