Külföldi diákok a városházán

2013-ban indult a pályázat, amelynek keretein belül a Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézmény 5 társországgal együtt valósított meg különböző iskolai projekteket. Az elmúlt 24 hónapban a diákok ellátogattak egymás országába, és ott megismerkedhettek az iskolai élettel, valamint az ország kultúrájával és mindennapi szokásaival. A Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézmény tanulói a Comenius program keretein belül elutaztak Törökországba, Bulgáriába, Lengyelországba, Romániába és Spanyolországba, most pedig a külföldiek élvezik a magyarok vendégszeretetét.

Lehetőség tanárnak és diáknak egyaránt

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere a városházi látogatáson azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, rendkívül büszke arra, hogy Nyíregyháza ebben a programban részt vehetett. Az alpolgármester hozzátette, egy ilyen lehetőség a diákoknak egy óriási élmény, hiszen nagyon sokan most először voltak külföldön, először látták a tengert, és ezek mellett megismerkedhettek más népekkel, kultúrákkal.

További képekért kattintson a fotóra!

Jászai Menyhért azt mondta, ez a két éven át tartó pályázat nem csupán a gyerekek szempontjából, hanem a pedagógusok szemszögéből is jelentős, hiszen ők bepillantást nyertek más országok iskolai gyakorlataiba. A városvezető hozzátette, úgy gondolja, ezzel a projekttel nyertek a gyermekek, nyertek a szülők, és nyertek a pedagógusok is, akik tapasztalataival Nyíregyháza is gazdagabb lett.

A vendég diákok négy napig tartózkodnak nyíregyházi családoknál, ahová ismerősként érkeztek, hiszen a tanulók a két év alatt többször találkoztak. A látogatások alkalmával mind a hat ország gyermekei az angolt is gyakorolták.

Közös nyelv az angol

Váczi Józsefné, az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézmény tagintézmény-vezetője nagyon fontosnak tartotta azt, hogy az angol összekötő nyelvként szerepelt a hat ország diákjai és pedagógusai között, ami az iskolának kiemelten fontos, hiszen a Szőlőskerti Általános Iskolában kéttannyelvű oktatás folyik angol nyelven, így tanulóik gyakorolhatták az angolt.

A Comenius Iskolai Együttműködések program a nyelvgyakorláson kívül számos újdonsággal szolgált a diákoknak.

A vendég diákok megismerkedtek Nyíregyháza múltjával és jelenével, betekinthettek a város és az itt élők mindennapjaiba, majd csütörtökön közös táncházzal zárják a projektet és a magyarországi programot.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)