Különleges elismerésben részesült Nyíregyháza

Újabb elismeréssel gazdagodott Nyíregyháza. A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának tagjai célul tűzték ki a vidéki színházak népszerűsítését. Készítettek egy felmérést, amelyben azt vizsgálták, melyik nagyvárosban rendelkeznek a képviselő-testület tagjai a legnagyobb arányban színházbérlettel. A megmérettetésben Nyíregyháza szoros küzdelemben a második lett, Szolnok után a helyi képviselők járnak leggyakrabban bérletes színházi előadásra.

 

Színházszerető közgyűlés

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta, ez az elismerés is jelzi azt, hogy Nyíregyháza olyan város, ahol a közgyűlés tagjai, a helyi politikusok is szeretik a színházat, és fontosnak tartják a kultúrát.

További képekért kattintson a fotóra!

A „Színházbarát önkormányzat” elismerést Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari-díjas színművésznő, a Móricz Zsigmond Színház társulatának, valamint a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja adta át Nyíregyháza polgármesterének. A képviselők színházlátogatása példa lehet mások előtt is.

 

A visszacsatolás jelentősége

 

Pregitzer Fruzsina arról beszélt, a visszacsatolás nagyon fontos. Nemcsak a művészeknek, hanem a gyerekeknek is. A művésznő hozzátette, úgy gondolja, hogy a vidéki színházaknak kötelezően nemzeti színházi, népszínházi funkciót kell ellátni, amely mint élő közeg, élő érintés rettenetesen fontos a masináktól elembertelenedő világban.

 

Népszerű a színház

 

Az elismerő címmel anyagi támogatásban is részesült a város, amelyet a Móricz Zsigmond Színház javára fordít Nyíregyháza. A Magyar Művészeti Akadémia mozgalma a következő évben újraindul, akkor egy másik csoportban nézik meg a színházbérletesek arányát. Nyíregyházán nem csupán a 22 tagú képviselő-testület tagjai, hanem mások is gyakran ülnek a színház nézőtéren. Már tavaly és ebben az évadban több mint 20 ezer bérletet adtak el a színház jegyirodájában. Az értékesített felnőtt bérletek száma ebben több mint kétszázzal nőtt, de a kamara bérletekből is többet vásároltak a nézők. Az előadások telt házzal mennek, a Dollárpapa című darabot, az Egérfogót minden korosztály kedveli, de Az ördög sem okozott csalódást a közönségnek. Népszerűek a gyerekelőadások is, a Koppélia és A mumus hamar a kicsik kedvencévé vált.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)